Deel deze spotlight

Project STadswinkel Tilburg. van betonnen bieb naar stadskantoor met karakter.

Tekst
BeeldVan den Beemd Stalen Liftschachten B.V.

In opdracht van BINX Smartility hebben we een bijzondere stalen liftschacht geleverd. BINX Smartility transformeerde in opdracht van gemeente Tilburg het stadskantoor 2 naar de Stadswinkel. Het architectenbureau Common Affairs heeft het ontwerp van de Stadswinkel gerealiseerd. Voor de stalen liftschacht heeft Common Affairs een mooie en prominente positie in de lichte en uitnodigende hal van de Stadswinkel bedacht. De afdichting van de liftschacht is deels door glas bevestigd met stalen hoeklijn. Daar waar de regelgeving het toelaat is de schacht opengelaten. De liftschacht is voorzien van twee prachtige Schindler liften met een zo transparant mogelijk karakter. Van den Beemd Stalen Liftschachten B.V. is trots om deelgenoot te mogen zijn van deze indrukwekkende transformatie.

Op 10 juli opende de nieuwe stadswinkel in Tilburg haar deuren. Op deze plek, waar voorheen de bibliotheek was gevestigd, kunnen bewoners terecht voor diverse diensten, producten en informatie van de gemeente. Het gebouw heeft een immense transformatie doorgemaakt en kenmerkt zich na de werkzaamheden door openheid en transparantie. Zo zijn er door het hele gebouw grote ramen, veel open werkruimtes en staat in het atrium een open liftschacht met de twee liften.

Van den Beemd Stalen Liftschachten is de partij die de stalen liftschacht voor de duplex liftinstallatie mocht produceren en plaatsen. ‘Een fantastisch project, met name omdat we hebben mogen bijdragen aan de openheid in het atrium van de stadswinkel,’ vertelt directeur Gerard van Dijk.

Het venijn zit in de voorbereiding

‘Het onderste deel van de schacht is afgewerkt met glas, vanaf drie-en-een-halve meter is de schacht volledig open. Behoudens de voorzijde uiteraard, wat te maken heeft met de noodzakelijke veiligheidsvoorzieningen. Zowel het opengewerkte als het gedeelte met glas dragen bij aan het open karakter van dit gebouw.’

Een nieuwe liftschacht in een bestaand gebouw realiseren, vraagt het nodige denkwerk en een nauwkeurige voorbereiding. ‘De 25 meter hoge en 4,7 meter brede schacht is in twee delen door het dak gehesen waarna het dak is afgewerkt met een lichtkoepel. De crux zit hem echt in de afstemming. Hiermee doel ik met name op de afstemming met de architect, de opdrachtgever, de constructeur en de liftleverancier. Er is vrijwel altijd sprake van een discrepantie tussen esthetiek en techniek. Wij werken aan het compromis tussen wat architectonisch gewenst is en wat technisch kan. In basis worden liften niet ontworpen voor transparante stalen schachten. Daarbij werkt de techniek ook bepalend wat betreft de mogelijkheden. Een bevestigingspunt verschuif je bijvoorbeeld niet zomaar. Wij zoeken in zo’n situatie de gulden middenweg die zowel aan de wensen van de stakeholders als aan de eisen vanuit regelgeving voldoet. Die puzzel hebben we ook bij de stadswinkel kunnen leggen. Door de positie van de stalen liggers aan de technische eisen aan te passen, hebben we een rustiger beeld kunnen bewerkstelligen.’

Anders dan haar producten is Van den Beemd optimaal flexibel

Van den Beemd realiseert maatwerk liftschachten in diverse vormen en maten, naar wens afgewerkt met alle mogelijke materialen waaronder glas, iso-panelen en steenstrips. De schacht in de stadswinkel is uitgerust met glas die middels hoekprofielen worden opgesloten. Dit alternatief voor glaslatten draagt bij aan het gewenste industriële uiterlijk van de locatie. Het is de flexibiliteit van Van den Beemd die dit soort aanpassingen mogelijk maakt. Extra uniek is de beperkte tijd die Van den Beemd on site nodig heeft. Door prefabricage nemen plaatsing en afwerking doorgaans slechts twee werkdagen in beslag.

Gepubliceerd op2 november 2023 om 14:02