REGENENERGIE
Deel deze spotlight

Regenergie: samen verduurzamen gaat sneller!

Tekst
BeeldZinCo Benelux B.V.

Regen, regen, regen! In Nederland lijkt het altijd te regenen. En dat vinden wij alleen maar fijn, want regenwater heeft veel potentie.

Wist je dat je met één systeem iedere druppel op het perceel kunt gebruiken voor verwarming, koeling, irrigatie van de tuin, huishoudelijke taken en in geval van nood: brand blussen? Het systeem Regenergie levert meer veiligheid, meer energiebesparing, meer waterbesparing en meer biodiversiteit! Wat ons betreft mag er nog meer regen vallen. Vandaag vertellen we je er meer over en staat de rol van SolarFreezer in de spotlight.

Ecologisch oplossing

Jacques Mathijsen, directeur van SolarFreezer, vertelt over de oplossing van SolarFreezer “Bij het verwarmen van een woning en om te douchen is het tegenwoordig de bedoeling dat je een warmtepomp gebruikt, maar deze heeft een natuurlijke energiebron nodig, water of lucht. Wij willen geen grondboringen in de aarde en dus zochten we naar een ecologische oplossing”.

Thermische collectoren

Deze oplossing vond SolarFreezer in een systeem van thermische collectoren in combinatie met een warmtewisselaar. Thermische collectoren achter een zonnepaneel onttrekken warmte aan de zon en de buitenlucht. En deze thermische energie vindt zijn weg naar een warmtepomp, die vervolgens het water voor de verwarming, douche en kranen tot de gewenste temperatuur verwarmt.

Altijd energie beschikbaar

De energie is niet alleen realtime beschikbaar, want bij een overschot aan thermische energie wordt dit opgeslagen in een bufferzak in de kruipruimte, waterkelder of regenput. Mocht die energie later nodig zijn, dan zorgt een warmtewisselaar ervoor dat deze latente energie beschikbaar wordt gesteld.

Samen verduurzamen

SolarFreezer bestaat uit 3 componenten:

  1. Een verbruiker (de warmtepomp voor verwarmen, warm tapwater bereiden en passief koelen)
  2. Een opwekker (de thermische collectoren achter PV panelen)
  3. Een opslag (bufferzak of put met geïntegreerde warmtewisselaar)

Hierin vullen de partijen binnen Regenergie elkaar mooi aan. Als dakinrichtingspecialist zorgt ZinCo voor de waterberging op het dak, waardoor altijd een waterreserve beschikbaar is. En het grote voordeel van deze samenwerking? “Je hebt minder capaciteit nodig, omdat functies overlappen en elkaar aanvullen”.

Want verduurzamen, dat gaat samen sneller! Meer weten over Regenergie? Ga naar www.regenergie.nl

Gepubliceerd op21 mei 2023 om 0:00