Deel deze spotlight

Renson keert ‘terug naar de natuur’ en ziet ‘binnen en buiten versmelten’

Tekst
BeeldRenson

Mensen willen ‘terug naar de natuur’, zo blijkt ook in hun wensen en verzuchtingen als het op bouwen en verbouwen aankomt. Natuurlijke elementen zijn in trek en duurzaamheid speelt een steeds belangrijkere rol in gezond en comfortabel wonen anno 2020. Bovendien lopen binnen en buiten steeds meer in elkaar over. Op elk van die domeinen speelt Renson vol in als specialist in ‘natuurlijke ventilatie en daglicht’ en ‘outdoor living’.

Gezond wonen, binnen zoals buiten

Ooit leefde de mens dag in dag uit in open lucht. Maar tegenwoordig brengen we maar liefst 90% van onze tijd binnenshuis door. Zou het dus niet fijn zijn om ook daar te kunnen genieten van alle voordelen van buiten leven? Goed nieuws, want dat kan! Te beginnen met verse en gezonde binnenlucht via zelfregelende raamventilatieroosters en een slim ventilatiesysteem. Dat laatste stemt de binnenluchtkwaliteit automatisch af op je leefpatroon. Ademen doe je binnenshuis voortaan net zoals in de vrije natuur.

Dat slim ventileren herken je bij Renson aan de ‘+ in ventilatie’. Die ‘+’ staat voor ventilatie op maat van van de persoonlijke behoeftes van de bewoners: de hoeveelheid geurtjes, vocht en CO2 in de binnenlucht worden 24/7 gemonitord en op basis daarvan bepaalt het systeem volautomatisch het ventilatieniveau per ruimte. Of de keuze dan valt op een systeem D+ met warmteterugwinning (Endura Delta) of C+ (Healthbox 3.0 of Waves) maakt op het einde van de energierekening weinig verschil. Met beide systemen wordt bovendien perfect voldaan aan de eisen voor energiezuinig bouwen anno 2020. Voor Renson is de keuze voor het ventilatiesysteem er dan ook één in functie van de bewoner. Kwestie van die optimaal te ontzorgen. Nieuwbouw, verbouwingen of totaalrenovatie? Renson heeft voor elk project het geschikte, slimme centrale (Endura Delta / Healthbox 3.0 in combinatie met Invisivent raamverluchtingsroosters) of nieuwe, decentrale ventilatiesysteem (Waves) in huis.

Natuurlijk daglicht, zonder de nadelen

Zon en natuurlijk daglicht zijn essentieel om je goed in je vel te voelen. Ook binnenshuis, op kantoor of op school. Grote ramen laten dat daglicht optimaal binnen, maar op warme dagen loert dan wel oververhitting om de hoek. Zeker in goed geïsoleerde en luchtdicht gebouwde nieuwbouwwoningen is dat een niet te onderschatten risico. Met twee opeenvolgende hete zomers nog vers in het collectieve geheugen is het bovendien meer dan ooit relevant om stil te staan bij de meest efficiënte zonwering om binnentemperatuur én daglichtinval optimaal onder controle te krijgen. Doekzonwering scoort dan op dat vlak nog steeds het hoogst, want die houdt de zon tegen nog voor die het glas kan bereiken. En wat meer is: anders dan bij rolluiken zit je niet in het donker met neergelaten screens én kan je blijven genieten van het zicht naar buiten.

Zeker in combinatie met nachtkoeling is buitenzonwering de juiste ‘partner in crime’ om een volgende warme zomer op een duurzame en natuurlijke manier (lees: zonder airco) de baas te kunnen. Via inbraak- en insektenwerende raamroosters spoelt de koelere nachtlucht de woning. Zie het als een soort intensieve nachtventilatie, die er mee voor zorgt dat de binnentemperatuur onder controle blijft.

Fixscreen Minimal matcht perfect met minimal windows

Voor woningeigenaars die pas na het afronden van de bouw of verbouwing van hun woning bij doekzonwering terecht komen, is er goed nieuws: dankzij de nieuwe Fixscreen Minimal is er voortaan een windvaste screen beschikbaar waarvan doekkasten en zijgeleiders zelfs bij na-installatie perfect opgaan in de façade. Want zeg nu zelf: het laatste wat je wil, is dat de doekkast en zijgeleiders van nadien geïnstalleerde screens voorbij de raamprofielen uitsteken en zelfs een deeltje van het glasoppervlak afdekken. Met deze Fixscreen Minimal is daarvan zelfs bij na-installatie op ‘minimal windows’ geen sprake. Een compactere doekkast voor oppervlaktes tot 18 m² zorgt samen met een kleinere onderlat met onzichtbare lasnaad en zijgeleiders van amper 20 mm breed voor een minimale impact op de gevel. Ook de superstrakke afwerking (waarbij op de zijgeleiders geen enkele schroef te zien is, de voetplaatjes en binnengeleider van de zijgeleiders uit aluminium vervaardigd zijn én gelakt zijn in hetzelfde kleur als die zijgeleiders) zorgen ervoor dat doekzonwering voortaan zelfs amper nog opvalt op het raam. De windgarantie tot 130 km/u en 7 jaar garantie op de Fixscreen-technologie blijven als vanouds ook op de Fixscreen Minimal van tel.

Fixscreen Solar: dé renovatie-screen op zonne-energie

Naast de Fixscreen Minimal voor na-installatie op ‘minimal windows’, is ook de Fixscreen Solar voor heel wat huiseigenaars een interessante optie om zich voor te bereiden op een volgende hete zomer. Deze buitenzonwering op zonne-energie kan zonder kap- of breekwerk voor elektrische bedrading geïnstalleerd worden voor ramen tot maximum 10,8 m². De compacte zonnecel kan naar keuze links of rechts op de kast geplaatst worden. Zowel motor als batterij zijn eenvoudig bereikbaar.

Buitenleven, het hele jaar door dankzij het Renson Outdoor Concept

Binnen en buiten worden één: met een extra buitenkamer mag je dat zelfs letterlijk nemen, want voortaan hoef je echt niet te wachten tot de volgende zomer om buiten te kunnen ontbijten, koken, vrienden ontvangen, feesten … Met een terrasoverkapping kan je daarvoor probleemloos ‘terug naar de natuur’, zonder hinder te hoeven ondervinden van regen, wind of koude dankzij de vele opties die van je pergola een echte buitenkamer maken.

Dat behalve de woning het liefst ook alles daarrond in diezelfde ‘look & feel’ past? Groot gelijk! En daar is Renson zich heel goed van bewust. Totaalbeleving staat dan ook voorop met het ‘Renson outdoor concept’: van terrasoverkapping en carport tot gevelbekleding en tuinelementen. Ze vormen een elegant geheel met elk woning, klassiek of ultramodern. 

Tekst / foto: Renson

Gepubliceerd op9 juni 2020 om 13:32