Schüco International KG
Deel deze spotlight

Schüco introduceert Carbon Control voor het minimaliseren van de CO2-uitstoot in de bouw

Tekst
BeeldSchüco Nederland

BIELEFELD - De CO2-uitstoot tijdens het bouwen, gebruik en slopen van gebouwen tot nul terugbrengen is een van de grootste uitdagingen van deze tijd. Om dit te realiseren heeft systeemhuis Schüco tijdens de BAU in München haar visie hierop gelanceerd. Met Schüco Carbon Control, zoals dit modulaire programma van producten en diensten heet, bewaakt men tijdens de levensduur van een gebouw het decarbonariseren van ramen, deuren en gevels.

Veelomvattend proces

Met de Europese Green Deal dient de uitstoot van broeikasgassen binnen de EU in 2030 met 55% verminderd te zijn ten opzichte van 1990. In 2050 dient de EU zelfs klimaatneutraal te zijn. Wereldwijd is het bouwen en gebruiken van gebouwen verantwoordelijk voor bijna 40% van de uitstoot van broeikasgassen. Het opwarmingsvermogen van een gebouw, beter bekend als Global Warming Potential (GWP), zal in de toekomst dan ook van cruciaal belang zijn om de waarde op de lange termijn te behouden. Deze GWP-waarde, uitgedrukt als een CO2e-waarde (CO2-equivalent), is het resultaat van de operationele CO2-emissies en het ‘embodied carbon’. Operationele CO2-emissies ontstaan ​​tijdens de exploitatie van een gebouw, terwijl embodied carbon aangeeft hoeveel CO2 is uitgestoten tijdens de bouw en inrichting.

Het beheersen van dit gehele proces én het naleven van de complexe regelgeving en certificeringen is echter moeilijk te verenigen met de situatie waarmee de betrokkenen in de bouw worden geconfronteerd. Voor ontwerp- en architectenbureaus wordt het steeds moeilijker om hun weg te vinden in de overvloed aan eisen en voorschriften, en verwerkers vinden het op hun beurt moeilijk om te voldoen aan duurzame bestekeisen en tegelijkertijd hun bedrijf concurrerend maar ook toekomstbestendig te houden.

CO2-controle voor elke fase van een gebouw

Dankzij Schüco Carbon Control kan het uitgebreide programma aan producten en diensten van Schüco op maat worden aangepast om het complexe probleem van decarbonisatie aan te pakken. De modulaire opzet stelt investeerders, architecten en verwerkers in staat om de CO2-waarde actief en projectspecifiek te volgen en zo de bouwsector te helpen klimaatneutraal te worden. Schüco Carbon Control is ingericht volgens de vier levensfasen van een gebouw: planning, constructie, gebruik en recycling. Het omvat ook projectspecifiek advies en ondersteuning door een team van Carbon Consultants, die architecten, ontwikkelaars en constructeurs helpen de C02-voetafdruk van de gevel actief te minimaliseren. Het modulaire programma is onderverdeeld in Design-, Build-, Operate- en Recycle to Decarb.

Design to decarb legt al tijdens de ontwerp- en planningsfase de basis voor de CO2-balans van een gebouw. Denk hierbij aan de vorm van een gebouw, oppervlakteafwerkingen en slimme bouwtechnologie. Build to decarb richt zich op de bouwfase waarbij een nauwkeurige planning, materiaalselectie en het logistieke proces van belang zijn. Operate to decarb omvat verschillende producten en diensten om gebouwen op een efficiënte manier te exploiteren voor een verminderde CO2-uitstoot. Recycle to decarb zet tot slot in op het gebouw als grondstofreserve voor de gebouwen van de toekomst door alle materialen opnieuw te kunnen toepassen. Een online register zoals Madaster is hierbij van cruciaal belang.

Kijk voor meer informatie op www.carboncontrol.nl


Gepubliceerd op18 september 2023 om 13:32
Adres
Clarissenhof 3 A
4133 AB Vianen (ut)