Deel deze spotlight

Sedumcassettes: een groen dak met veel voordelen

Tekst
BeeldXYTO Media

Sedumcassettes vormen de ideale basis om een groen dak te maken. Een sedumdak is bovendien snel en gemakkelijk aan te leggen omdat de kant-en-klare sedumcassettes direct te plaatsen zijn. Een sedumcassette is een lage plantenbak die uit meerdere lagen bestaat om de sedumplantjes optimaal te laten functioneren. De vetplantjes zijn al geworteld in de bak en er is dan ook sprake van een instant milieuvriendelijke dakbedekking.

Sedumcassettes met sedumplantjes

Sedumcassettes bestaan uit vijf lagen met het sedum ofwel de vetplantjes als bovenste laag. Daaronder bevindt zich een substraatlaag die op de filterlaag ligt. Hieronder bevindt zich de waterbufferingslaag en op de bodem ligt een drainagelaag. Door de opbouw van deze lagen is er geen sprake van wortelgroei van de plantjes en wordt overtollig water tegen gehouden. Sedumplantjes zijn te zien als vetkruid dat in een sedum cassette bestand is tegen allerlei weersinvloeden, zoals zon, wind, droogte en regen. Bij langdurige droogte slaan de plantjes vocht van regenwater op in de bladeren.

Voordelen sedumcassettes

Sedumcassettes zijn geschikt om platte en licht hellende daken van groene dakbedekking te voorzien. Het is mogelijk om de sedumtrays op maat te zagen met een handzaag en om de overblijfselen daarvan weer op een andere plek op het dak te plaatsen. Er is geen vakkennis voor nodig om op deze wijze groene dakbedekking aan te brengen. Bovendien zijn de sedumdak cassettes gemakkelijk aan elkaar te klikken. Verder is er altijd een ruime keuze beschikbaar uit uiteenlopende designs, zoals vierkante of rechthoekige sedumtrays. Ook de beplanting varieert, zodat daar naar eigen voorkeur rekening mee te houden valt. Het groene dak is door het handige kliksysteem van de laagdiepe plantenbakken overigens demontabel.

Voordelen groen dak

Een groen dak biedt allerlei voordelen en het is in een handomdraai mogelijk om daar met de plaatsing van sedumcassettes van te profiteren. Een sedumdak vormt een natuurlijke bescherming voor het dak dat doorgaans snel veroudert door uv-straling en hitte. Sedumbakken houden het licht tegen en het dak koel. Hierdoor is er sprake van bescherming van het dakleer. Zo is er eveneens sprake van het reguleren van de opname en afvoer van regenwater. Een ander voordeel is dat sedumcassettes in een geluidsisolerende werking voorzien. Als er zware regenval is op een plat dak of er valt hagel uit de lucht dan is het geluid minder waarneembaar. Het groene dak dempt als het ware het geluid, maar zorgt er ook voor dat warmte in de winter langer in huis blijft en dat het in de zomer koeler is.

Milieuvriendelijk en duurzaam

Sedumcassettes voor een groen dak zijn milieuvriendelijk en duurzaam. De biodiversiteit neemt bijvoorbeeld toe, want de plantjes zorgen voor de productie van stuifmeel en nectar. Het is wat dat betreft een voedselbron voor onder meer bijen, vlinders en insecten. Een groen dak met sedumcassettes zorgt eveneens voor afkoeling van de lucht. In grote steden met weinig groen warmt het sneller op. Een groen dak houdt de lucht koel door het opgeslagen water op een gereguleerde manier af te geven en de sedumplanten halen daarbij CO2 uit de lucht. Dat geldt eveneens voor fijnstof dat door de sedumbakken in zuurstof wordt omgezet.

Variatie in sedumcassettes

Het is bij het kopen van seumcassettes onder meer belangrijk om rekening te houden met de sterkte van het dak. Er zijn voor schuren, tuinhuisjes en dakkapellen bijvoorbeeld speciale uitvoeringen beschikbaar, maar ook voor platte daken die tegen grotere belasting bestand zijn. Zo zijn er voor stalen daken cassettes beschikbaar die een variatie aan planten en sedum combineren. Er zijn in elk geval voor elk type plat dak of licht hellend dak geschikte sedumcassettes beschikbaar.

Gepubliceerd op14 juni 2022 om 9:34
Adres
Van Benthuizenlaan 1
1701BZ Heerhugowaard
Contact
Bo van der Meij