Selecteer de juiste bestektekst voor uw dak
3 aandachtspunten voor het kiezen van de juiste bestektekst.
Vermijd onnodige kosten
Als het bestek ruimte laat voor interpretatie ontstaat het risico op faalkosten en ontwerpwijzigingen. De keuze van de juiste bestektekst is dus essentieel. Het overzicht van onze beschikbare STABU bestekteksten bestaat uit een lijst van meer dan 20 bestanden. Niet elke bestektekst is geschikt voor elk daktype. Voor het opstellen of selecteren van de correcte bestektekst dient u rekening te houden met volgende aandachtspunten:
- klimaatklasse van het gebouw
- bouwfysica van het dak
- windbelasting op het dak
- daktype
- type bevestiging
- gewenste garanties
- ...
We lichten 3 belangrijke aandachtspunten toe voor de keuze van de juiste bestektekst. Mawipex helpt voorschrijvende instanties graag bij het maken van de juiste keuze en het opstellen van een correct bestek dat aansluit op de Vakrichtlijn van gesloten dakbedekkingssystemen.
1. De klimaatklasse van het gebouw
Dankzij het definiƫren van de juiste klimaatklasse van uw gebouw, vergemakkelijkt u uw zoektocht naar de juiste bestektekst. De klimaatklasse heeft namelijk een impact op de dampremmende laag. De meest voorkomende dampremmende lagen zijn PE-folies en SBS gemodificeerde bitumen. Kies voor een PE-folie als dampremmende laag indien uw gebouw voldoet aan klimaatklasse 1 of 2. Hierbij is er geen of weinig vochtproductie zoals in garages, schuren, woningen, kantoren en winkels. De optredende dampdruk (Pa) ligt tussen de 1030 en 1320. Heeft u een multifunctioneel dak zoals een groendak, een dak met zonnepanelen of een terrasdak? Dan is de PE-folie niet toereikend ondanks dat de folie volgens de klimaatklasse van het gebouw toegepast mag worden.
Is er sprake van een hogere luchtvochtigheid? Kies dan voor SBS gemodificeerde bitumen op een toplaag van glasvezel versterkte aluminiumfolie. Dit is bijvoorbeeld bij scholen, bejaardencentra, zwembaden, drukkerijen en wasserijen. We spreken hier van klimaatklasse 3 en 4 en de optredende dampdruk (Pa) ligt boven de 1320.
2. Het daktype
Heeft u een zwart (klassiek) dak? Dan heeft uw daktype geen invloed op de keuze van de bestektekst. Voor gele daken (energiedaken) en rode daken (gebruiksdaken) zijn er wel enkele beperkingen. Enkel de volgende bestekteksten kan u voor deze types gebruiken:
- geballast systeem met SBS en EPS
- geballast systeem met SBS en PIR geacheerd
- volledig verkleefd systeem met SBS en EPS + HD Cover Board
- volledig verkleefd systeem met SBS en PIR geacheerd
Heeft u een groendak? Dan kan u naast bovenstaande 4 bestekteksten, ook nog deze gebruiken:
- mechanisch bevestigd systeem met SBS en EPS + A2 glasvlies
- mechanisch bevestigd systeem met SBS en PIR geacheerd
Heeft u een blauw dak (waterdak) of een paars dak (circulair dak)? Dan dient u hiervoor contact op te nemen met ons team zodat wij een bestektekst op uw maat maken.
3. Het type bevestiging
Ieder bevestigingssysteem heeft zijn eigen voordelen en eigenschappen. Een geballast systeem kan u op een brede waaier aan gebouwen plaatsen. Houdt rekening dat het dak de extra belasting moet kunnen dragen en dat de dakhelling niet groter dan 1% mag zijn. Een volledig verkleefd systeem biedt een grote flexibiliteit bij het ontwerp en is ideaal voor daken met een gebogen onderconstructie, onregelmatige vorm of beperkt draagvermogen. Een mechanisch bevestigd systeem is een lichtgewicht systeem zonder perforatie van de folie.