Prairiedak met loopverharding
Multitop Lavendelweide
Hittereductiedak met loopverharding en plantenbakken
Deel deze spotlight

Semi-intensieve daktuinen

Tekst
BeeldZinCo Benelux B.V.

De systeemopbouw met tal van mogelijkheden en voordelen!

Ons weertype kent langere droge periode met relatief hogere temperaturen. Het onderdeel prairiedak binnen onze klimaatdaken is hier tegen bestand.

Deze systeemopbouw valt onder de ZinCo semi-intensieve daktuinen. Met een laagdikte van circa 100-150 mm substraat kunt u al een prairiedak realliseren met ons speciaal gekweekte Multitop en substraat Lavendelwiede.

Het grote voordeel is dat het totaalgewicht per vierkante meter, veel minder is dan een intensief dak. Ook geeft dit minder onderhoud dan een intensieve daktuin. Dit type substraat zit tussen een extensief en intensief groeisubstraat in. Het heeft meer waterbuffering dan een extensief substraat maar minder voedingsstoffen dan een intensief substraat. Er ontstaat minder onkruidgroei en toch de waterbuffering en voedingsstoffen die de Multitop nodig heeft. Tevens hebben wij een aantal geselecteerde vaste planten die hier ook goed op gedijen.

Deze opbouw kan met diverse drainage-elementen worden aangelegd. Dit geeft de mogelijkheid om de daktuin in te richten met een loopverharading en irrigatie. Een voorbeeld hiervan is onze FD40 met Aquafleece. Het irrigeren van je daktuin maakt dat de systeemopbouw gevuld blijft met water. Verdamping is de sleutel tot een hittereducteidak, wat een thermisch voordeel oplevert!

Tegenwoordig zien we steeds vaker dat het regenwater van het dak word opgevangen in een tank onder grond. Je kan deze tank en druppelleiding verbinden met een waterautomaat. Hierdoor creer je een circulaire verbinding.

Ben je benieuwd naar de mogelijkheden?

Neem contact op met onze daktuinspecialisten, wij denken graag met u mee!

Gepubliceerd op17 september 2023 om 0:00