Op deze afbeelding is goed het effect van isolatie te zien, waarbij het pand aan de rechterzijde wel voorzien is van isolatie en links niet. De thermische camera laat duidelijk het verschil zien.
Te krappe binnenruimte
Deel deze spotlight

Slim renoveren start met goede isolatie

Tekst
BeeldKingspan Insulation Nederland

Wist je dat ruim een derde van de totale CO2-uitstoot wordt veroorzaakt door gebouwen die op temperatuur gehouden moeten worden? Een slecht geïsoleerde woning verliest al snel 30% energie via het dak en 25% energie via de gevel. Daarom worden de eisen voor de energieprestaties van woningen en utiliteitsgebouwen alsmaar aangescherpt. Zo moet nu ieder huis al voorzien zijn van een energielabel en vanaf 2023 moet ieder kantoor groter dan 100m2 minimaal een energielabel C hebben.  

Kantoorpanden die niet voldoen aan de eis mogen niet meer gebruikt worden

De energielabel C-verplichting voor kantoren gaat naar verwachting gelden vanaf 1 januari 2023. Dit lijkt nog ver weg, maar is dichter bij dan je denkt. Kantoren die tegen die tijd nog geen energielabel C of hoger hebben, mogen niet langer gebruikt worden. Dit heeft niet alleen gevolgen voor de verhuurders die het pand niet meer mogen verhuren, maar ook voor de zittende huurders. Zij moeten het pand verlaten en op zoek gaan naar een andere huurlocatie. Het is dus belangrijk dat kantooreigenaren tijdig op zoek gaan naar de mogelijkheden die het best passen bij hun gebouw.

Woningen met een hoog energielabel worden beter gewaardeerd

Ook voor woningen is het belangrijk om naar de energieprestatie te kijken. Een energielabel laat zien hoe energiezuinig een woning is en eigenaren zijn verplicht bij verkoop of verhuur van de woning een (definitief) energielabel aan de koper of huurder te geven. Een woning met een hoog energielabel wordt beter gewaardeerd dan een woning met een lager energielabel en levert dus meer op. 

De meeste energie gaat verloren via de schil

Hoe beter de schil van een gebouw geïsoleerd wordt, hoe minder energie er verbruikt wordt. Voor het verbeteren van een energielabel ligt het dan ook voor de hand om hier het eerst naar te kijken. Voor diverse gebouwtypen zijn diverse mogelijkheden, maar in bijna alle gevallen van renovatie is de uitdaging de ruimte om goed te kunnen isoleren. Het kan ook zijn dat een bepaald gebouw niet geschikt is om van buiten te isoleren, omdat het bijvoorbeeld een beschermd stadsgezicht of een monumentaal pand betreft en aan de buitenkant niets veranderd mag worden. Dan moet er van binnenuit geïsoleerd worden.

Door van binnenuit hoogwaardig te isoleren kan ruimte bespaard worden ten opzichte van traditionele methodes. Het Kooltherm® K118 Binnenruimte Element is een goed voorbeeld van een hoogwaardig isolatiemateriaal die bestaat uit een resol hardschuimplaat met een dampscherm en een gipskartonplaat. Door de afwerking is deze snel toe te passen en dankzij de hoge thermische prestaties kunnen snel de isolatiewaardes behaald worden, zonder teveel ruimte te verliezen. Een échte win-win dus voor zowel huurder (die minder voor zijn energierekening betaald) als voor de verhuurder (die meer m2 overhoudt voor de verhuur).

Aan de buitenkant isoleren zorgt voor de meeste ruimtebesparing

Door vanaf de buitenkant te isoleren wordt natuurlijk de meeste binnenruimte bespaard, maar door een krappe spouw of weinig extra ruimte op de vliesgevel kan dit toch lastig zijn. Maar niet met hoogwaardige isolatiematerialen. Zo heeft Kingspan een ruim assortiment van hoogwaardige isolatiematerialen voor diverse toepassingen, zoals een buitengevelplaat met stucwerk (Kooltherm K5 Buitengevelplaat), een hardschuimplaat met wol voor toepassing in de spouw (Kooltherm K108 Plus Spouwplaat) en speciale isolatieplaten voor vliesgevels (Kooltherm K15 Vliesgevelplaat). En als het toch van binnenuit moet dan is er naast het de isolatieplaat met afwerking ook nog een ruim assortiment isolatieplaten voor vloeren, plafonds en daken.

Een onzichtbare oplossing met zichtbare resultaten

Of je nu van binnenuit of aan de buitenkant gaat isoleren, met hoogwaardige isolatiematerialen, kom je altijd als winnaar uit de bus. Een goede na-isolatie bij renovatie betekent niet alleen dat het pand in waarde toeneemt, maar het zorgt ook voor meer woon- en/of werkcomfort én een lagere energierekening. Een onzichtbare oplossing met zichtbare resultaten dus! En hoe beter de isolatiewaarde, hoe hoger de besparing. Kies je voor de hoogwaardige isolatiematerialen van Kingspan, dan komen daar nog eens tal van voordelen bij, zoals de beste lambda-waarde (vanaf 0,007 W/m·K), goede brandclassificatie, licht in gewicht, eenvoudig te verwerken, milieuvriendelijk, geen kans op verzakking of inzakking en meer energiebesparing mogelijk dan bij elk ander isolatiemateriaal. Kortom: de beste isolatiematerialen voor elke vorm van renovatie. Meer weten over renovaties? Ga naar de renovatiepagina op www.kingspaninsulation.nl

Gepubliceerd op4 april 2018 om 16:22