Deel deze spotlight

Steenfabriek De Rijswaard sinds 1900

Tekst
BeeldSteenfabriek De Rijswaard B.V.

Steenfabriek De Rijswaard levert al sinds 1900 bakstenen voor de woning- en utiliteitsbouw. In meer dan honderd jaar groeide de fabriek uit tot een solide onderneming met een productiecapaciteit van ruim 130 miljoen stenen per jaar en keuze uit een kleine 200 soorten stenen.

RUIME KEUZE

De Rijswaard zaagt steenstrips uit de eigen collecties Rijswaard en Sterrewaard. Dat biedt volop esthetische mogelijkheden, voor zowel nieuwbouw als renovatie, maar ook voor verbouw en interieur. Zo is het bijvoorbeeld mogelijk om bij een verbouwing in het interieur te kiezen voor een industriële look & feel met een wand van steenstrips van de Retro-steen van De Rijswaard. Daarmee creëer je eenvoudig een wand met authentieke uitstraling.

https://www.rijswaard.nl/steencollectie/rijswaard-collectie/

KERAMISCHE STRIPS

De steenstrips van De Rijswaard zijn keramische steenstrips, die uit volle stenen worden verzaagd. Keramische stenen hebben hun kwaliteit al honderden jaren bewezen en keramische steenstrips doen daar niet voor onder. Bij het verzagen benut De Rijswaard beide zijden van de steen. Hoekstukken zaagt De Rijswaard in één keer uit. Er zit dus geen verlijming in de hoek en er is geen naad zichtbaar.

Rijswaard Baksteen beschikt sinds kort over een bijzondere strippenzaagmachine waarmee ze bakstenen droog verzaagt tot steenstrips.

Het droge zaagproces is mogelijk geworden door de ontwikkeling van nieuwe machine. Het grote voordeel is dat het zaagstof niet aan de steenstrip hecht, maar eenvoudig afgezogen kan worden. Dat betekent dat de steen ook zonder stof op de bouw aankomt. De verwerker hoeft de strips dus niet af te borstelen voor de verlijming.

De Rijswaard heeft de strippenzaagmachine in eigen huis. Bakken van de stenen en zagen van steenstrips gebeurt dus op dezelfde locatie. Dat scheelt in logistiek en kosten, maar is door de besparing op transport ook gunstig vanuit oogpunt van duurzaamheid. De Rijswaard kan tot wel 20.000 strippen per dag zagen.

Gepubliceerd op10 december 2020 om 8:30