Deel deze spotlight

Strengpers gevelsteen: wat is het en wat zijn de mogelijkheden?

Tekst
BeeldXYTO Media

Strengpers gevelsteen is een baksteen die een strak en modern karakter heeft met een hoekig en glad design. Door toepassing van speciale technieken is het mogelijk om op de zichtzijde van een strengpers gevelsteen bijzondere effecten toe te voegen. Dit type gevelsteen is door de uiterlijke kenmerken ideaal om toe te passen bij ontwerpen in een moderne architectuurstijl.

Wat is strengpers gevelsteen?

Klei vormt de basis voor het maken van strengpers gevelsteen. De kleistrengen ontstaan door de klei in een machine te persen, waarna deze via het mondstuk er als kleistrengen uitkomen. Door deze kleistrengen vervolgens met een draadsnijder te snijden, ontstaat er een strengpers gevelsteen. De combinatie van kleistrengen en snijmethode zorgen voor een hoekige baksteen die aan beide zijden glad en strak is. Het snijvlak aan de uiteinden is ruw als gevolg van de snijsporen.


· Hoekig en strak met modern design

· Oppervlak is glad en strak

· Toevoeging structuureffect op zichtzijde

· Ideaal voor moderne architectuur

· Maatvast

· Beschikbaar in allerlei kleuren

· Te produceren in uiteenlopende formaten


Strengpers gevelstenen in verschillende uitvoeringen

Strengpers gevelstenen zijn naar wens van een speciale structuur te voorzien. In dit geval is er voor het bakproces sprake van het indrukken van de gewenste structuur aan de hand van een sjabloon. De gevelsteen is bovendien te produceren in uiteenlopende formaten. De lengte en de breedte van de strengpers gevelsteen wordt bepaald door het mondstuk en de hoogte door de draadsnijder. Er zijn overigens verschillende benamingen voor de formaten beschikbaar. Strengpers gevelstenen zijn wat dat betreft onder meer te produceren in een moduulformaat, dikformaat, hilversumsformaat en waalformaat.


Keuze uit allerlei kleuren

Het is bij de toepassing van strengpers gevelstenen uiteraard belangrijk om met de kleur rekening te houden. De baksteen is vlak en modern, maar de kleur heeft eveneens invloed op de uitstraling van de gevel. Een donkere uitvoering is bijzonder stijlvol en straalt exclusiviteit uit en een naturel tint past perfect bij bijvoorbeeld een moderne villa in een landelijke omgeving. Het strakke design en variatie in kleur maakt strengpers gevelstenen bij uitstek geschikt voor eigentijdse bouwkunst.


Verschil met een vormbaksteen

Er zijn veel verschillende soorten gevelstenen en een strengpers gevelsteen vertoont wat dat betreft overeenkomsten met vormbakstenen. Bijvoorbeeld als het gaat om het strakke en moderne design. Er is echter ook een verschil tussen strengpers gevelstenen en vormbak gevelstenen. Het verschil is dat de klei in een bezande vorm wordt geperst, waarna deze wordt afgestreken. De techniek zorgt ervoor dat er sprake is van één gladde kant en van vijf bezande zijden. Een ander verschil is dat een strengpers gevelsteen maatvaster is dan een vormbaksteen.


Strengpers gevelsteen voor diverse architectuurstijlen

Een strakke gevelsteen is populair om toe te passen in woningen en gebouwen met moderne architectuur. Strengpers gevelstenen zijn daar bij uitstek geschikt voor, maar deze gladde en strakke bakstenen zijn ook voor andere bouwstijlen geschikt. Bijvoorbeeld voor een klassieke bouwstijl, waarin moderne elementen met klassieke details te combineren zijn. Zo zijn strengpers gevelstenen eveneens geschikt om toe te passen bij woningen en gebouwen met een landelijke bouwstijl. Dit onder meer omdat er structuren als speciaal effect zijn toe te passen op strengpers gevelstenen. De vorm en textuur is uiteraard van belang, maar kleurtinten en kleurschakeringen hebben een grote invloed op de gehele uitstraling. Verder bepaalt ook het voegtype de uitstraling en zo ook de kleur. Bij egaal gekleurde stenen is er bijvoorbeeld een mooie eenheid in design te realiseren door de voeg in eenzelfde kleurtint te kiezen.

Gepubliceerd op30 november 2022 om 9:02
Adres
Van Benthuizenlaan 1
1701BZ Heerhugowaard
Contact
Jolanda Eyzinga