Deel deze spotlight

The Cube, Utrecht

Tekst
BeeldSchüco Nederland B.V

The Cube in Utrecht vormt met zijn twee in elkaar grijpende getrapte torens van vijftien verdiepingen een landmark in het vernieuwde centrum van de Utrechtse wijk Overvecht.

Op de oude locatie van de Nederlandse Pakketdienst is naar een ontwerp van Team V architectuur een flexibel opgezet wooncomplex voor studenten gerealiseerd. Hierbij zijn de Schüco AWS 65 kozijnen uitgevoerd als elementengevels. De binnenzijde van de profielen zijn voorzien van statische vinnen, terwijl aan de buitenzijde zowel verticaal als horizontaal dekschalen uit het FWS 50-programma zijn gemonteerd. Deze geven de gevels een bijzonder optisch effect. In de plint – waarin zich de horeca bevindt – zijn FWS 50 vliesgevelsystemen geplaatst.

Bijzonder aan The Cube is de snelle bouwtijd van slechts 1,5 jaar. Dit was mogelijk door gebruik te maken van zo veel mogelijk prefab onderdelen. The Cube sluit met zijn getrapte torens, die op twee uit elkaar getrokken blokken lijkt, aan op de bestaande bouw maar geeft bovendien ruimte voor een iconische uitstraling door de repetitie van elementen tot een hoogte van 50 meter. Dat maakt The Cube het hoogste punt in de Utrechtse wijk.


Aannemer

Van Wijnen Projectontwikkeling, Baarn

Architect Team V, AmsterdamGevelfabrikant

Blitta, Venray

Systeemleverancier Schüco Nederland BV

Systeem FWS 50 vliesgevels

Fotografie Bart van Hoek

Gepubliceerd op19 april 2023 om 8:47
Adres
Clarissenhof 3 A
4133 AB Vianen (ut)