The sound of nature, design of sound

Tekst
BeeldEcophon

Ons gehoor is doorheen onze evolutie gewend aan het geluid van de natuur. Toch brengen we bijna 90 % van onze tijd binnenshuis door omgeven door onnatuurlijke geluidsbronnen. Ecophon probeert daarom met zijn producten de natuur weer naar binnen te brengen. Hier alvast 6 tips voor een quick fix van je werkplek.

# 1 Begin met het waarom

We kunnen eenvoudig stellen dat een goede akoestische omgeving op kantoor iedereen ten goede komt. Onderzoek toont aan dat een goede, gezonde werkomgeving op kantoor leidt tot meer welzijn, minder vermoeidheid, betere communicatie en concentratie en meer werkplezier.

# 2 Er is geen pasklare oplossing

Elk kantoor is anders en u moet beginnen met het beoordelen van uw behoeften. Maar er zijn enkele gemeenschappelijke noemers in kantoren met een goede geluidsomgeving: Informele ruimtes voor small talk, afgescheiden ruimtes voor rustig werken en gezelligheid, en hoogwaardige geluidsabsorberende muren en plafonds, om er maar een paar te noemen.

# 3 Vind de bronnen van geluidsoverlast

Door akoestische materialen en geluidsabsorbers zo dicht mogelijk bij de geluidsbron te plaatsen, minimaliseert u het effect dat dit zal hebben op de geluidsomgeving. Uit een recent onderzoek van Ecophon is gebleken dat kantoormedewerkers small talk onder collega’s het meest storende geluid vinden. Het is belangrijk dat mensen die moeten communiceren dicht bij elkaar zitten, terwijl verschillende werkgroepen akoestisch gescheiden zijn.

# 4 Sluit nooit compromissen op het gebied van kwaliteit

Er is een groot verschil tussen verschillende akoestische panelen. Zorg er altijd voor dat u akoestische materialen kiest met een absorptiekwaliteit van αw = 0,9 of hoger - ook wel klasse A genoemd. Andere elementen die bijdragen aan kwaliteitsverbetering moeten ook in overweging worden genomen, zoals binnenluchtkwaliteit, brandveiligheid en duurzaamheid.

# 5 Denk driedimensionaal

Geluid beweegt in 3D, dus een goed begin is om rondom en omhoog te kijken. Net als de lucht moet het plafond het geluid laten verdwijnen in plaats van het te weerkaatsen. Geluiden hebben de neiging om tussen harde oppervlakken te stuiteren. Het toevoegen van geluidsabsorbers aan ten minste een van de twee tegenoverliggende muren kan wonderen doen voor de geluidsomgeving.

# 6 Gebruik de natuur als inspiratie

Door duizenden jaren van evolutie is ons gehoor geoptimaliseerd voor buitenomgevingen. Tegenwoordig brengen we bijna 90% van onze tijd binnenshuis door in geluidsomgevingen die onnatuurlijk zijn voor onze oren. Binnenomgevingen kunnen zo worden ontworpen dat ze lijken op de geluiden van de natuur. Biofiel ontwerp (biofilie betekent liefde voor de natuur) van kantoren heeft bewezen voordelen op de lange termijn voor kantoormedewerkers.

Gepubliceerd op16 juli 2021 om 8:30