Deel deze spotlight

Thor Logical; het startpunt voor bouwkundig technisch onderzoek en advies

Tekst
BeeldThor Helical

Thor Logical is de zelfstandig opererende onderzoekstak van Thor Helical Benelux BV.

Wij hebben geconstateerd dat het nodig was om op grotere schaal onze kennis te kunnen gebruiken voor een grote diversiteit aan klanten zoals woonstichtingen, woningcorporaties, aannemers maar ook voor particulieren. 

Thor Logical is een Vastgoed onderzoeksbureau welke zich kenmerkt door zowel optisch als haptisch gebouwschil (gevels en daken), destructief en constructief te onderzoeken. Hiervan wordt dan een uitgebreide rapportage opgesteld van alle zaken die wij zijn tegengekomen, maar ook gericht op de vraag van de klant. Wel houden wij ook altijd onze meldingsplicht als wij zaken tegenkomen die om onderhoud of herstel vragen, ook al is dat niet de vraag van de klant geweest. Tevens zorgen wij ervoor dat we een duidelijke opbouw hebben in onze rappoten waarin de tekstuele en foto opstelling is voor de onderzoeksresultaten en een duidelijke conclusie wordt gesteld. Dit wordt afgemaakt met een helder en duidelijk omschreven advies, een onderdeel wat door al onze klanten erg gewaardeerd wordt, daar dit juist een part is welke bij andere partijen nog wel een vaag en onduidelijk is. Veel bedrijven durven zich niet te richten op het hersteladvies, door een gebrek aan duidelijke en gedegen kennis van zaken. Iets constateren bij onderzoek en dat noteren is redelijk eenvoudig, waarbij een helder advies dan vaak uitblijft.

Bij de traditionele bouw en meest voorkomende bouwmethoden zoals we die kennen (spouwconstructie met baksteen gevelwerk), hanteert men een levensduur verwachting van tussen de 60 en 100 jaar. Vroeger in de jaren 30 tot 50 was dit een levensduur verwachting van 30 tot 40 jaar. Deze laatstgenoemde was ook de levensduur verwachting van de aangebrachte spouwankers. Sinds eind jaren 50 werden er ook meer en meer spouwankers aangebracht, waarbij dit in die tijd opliep tot maximaal 2 ankers per vierkante meter. Echter de leverancier van die spouwankers gaf toen ook aan dat de levensduur maximaal 25 tot 35 jaar zou zijn, afhankelijk van de positionering in de gevels en windrichtingen. Echter is er veelal niks meer gedaan aan die verbindingen van binnen- en buitenblad met spouwankers.

Alle complexen tot vijf verdiepingen hoog die gebouwd zijn na 1950 en hogere flats en/of woonblokken van 10 verdiepingen of meer doe gebouwd zijn na 1963, komen nu in aanmerkingen wettelijk voor een diepgaand gebouw- veiligheidsonderzoek. Deze dienen uitgezet te worden door de gebouweigenaren, waarbij de aandacht hierop extra benadrukt dient te gaan worden. Deze wetgeving heeft de overheid rond 2014 uitgezet, maar was enigszins stil komen te vallen. Wel worden gebouweigenaren nu meer en meer onder druk gezet door gemeenten en overheden om hiermee aan de slag te gaan weer. Het niet uitvoeren of aan kunnen tonen dat dit gebeurd is middels een gedegen onderzoeksrapport kan lijden tot bekeuringen voor de gebouweigenaren.

Bepaalde onderdelen zoals messing- of gegalvaniseerde spouwankers kunnen constructief niet of nauwelijks de functie vervullen meer, of zijn helemaal versleten. Schokken, trillingen, een harde zuigende windvlaag of zelfs een drukgolf van een blikseminslag nabij kan al voldoende zijn om een gevel te laten bezwijken. Door thermische werking van (verschillende) bouwmaterialen bij elkaar of door problemen met de stabiliteit van het bouwwerk kunnen scheuren ontstaan, hierdoor kan er vocht binnendringen waardoor vorstschade en/of gevolgschade kan ontstaan door uitzetting of juist bij de aanwezige spouwankers een corrosievorming ontwikkelen. Dit is de reden dat wij op meerdere locaties en posities destructief onderzoek uitvoeren, waarbij wij alle facetten die wij tegenkomen vastleggen en beoordelen in kwaliteit en werkzaamheid. Na afloop maken wij onze destructieve openingen ook weer netjes dicht zoals het was. Met de verkregen informatie maken wij een nauwkeurig omschreven en zorgvuldig gevalideerd rapport op.

Wij komen eigenlijk altijd met twee mensen om ons werk te doen, waarbij in de praktijk hier ook gebruik maken van hoogwerkers of als aanwezig hangbakken van het gebouw zelf. Klimmateriaal is nodig om de meest belangrijke posities te kunnen bereiken. Bij dak inspecties welke wij ook op grote schaal uitvoeren maken wij altijd gebruik van een partner partij, welke de daken op de door ons aangegeven locaties te openen, en nadien weer te sluiten, opdat er geen lekkages kunnen ontstaan door ons toedoen. Wij doen dit ook met erkende dakdekkerspartijen

Ook nemen wij bij hellende daken en woning scheidende bouwmuren ook gelijk de wetgeving ten aanzien van de WBDBO (Wet Brand Doorslag Brand Overslag) mee. Dit ter controle of deze complexen waarin meerdere gezinnen wonen voldoen aan de eisen om te voorkomen dat brand kan overslaan of doorslaan. Helaas constateren wij hierbij vaak ook dat ook hier niet alles op orde is.

Samengevat zijn wij een relatief nieuwe onderzoek partij die een aanvulling in de markt is die juist vanuit onze brede expertise en kennis, mede opgedaan door ervaring en studie een passend antwoord kan bieden en geven aan onze klanten, maar meer om te zorgen dat onze cultuurhistorische gebouwen en beeldbepalende aanzichten en uitstralingen behouden blijven, welke vaak door lokale overheden ook zeer gewenst is. Trost op ons erfgoed is het juist mooi om hier goede en passende adviezen voor te kunnen en mogen maken. Dit doen wij dan ook met veel plezier en kunde. Natuurlijk kunt u bij ons altijd terecht voor meer vragen en of adviezen. 

Gepubliceerd op3 januari 2020 om 11:07