Deel deze spotlight

Traprenovatie bibliotheek krommenie met gutjahr drainagesysteem

TekstEric Pattenier
BeeldArdex

De trap met hellingbaan die een afwerking heeft van keramische tegels kreeg, ondanks dat deze twee jaren geleden op dezelfde wijze volledig hersteld was, dezelfde problemen zoals het loskomen van de keramische tegels en zeer veel uitbloeiingen van vrije kalk.

Deze problemen werden veroorzaakt, omdat vocht onder het tegelwerk komt en zich daar gaat ophopen. Wanneer er vocht onder het tegelwerk zit kan dit bij vorst schade veroorzaken. Nog erger is wanneer de tegels door de zon opwarmen en het vocht wat dan onder de tegels zit verdampt. Dit creƫert dan dampspanning en zorgt ervoor dat tegels loskomen en vocht dat verdampt de vuilen stoffen uit het beton meeneemt en zich afscheidt in een witte substantie op de voeg en tegel wat o.a. vrij-kalk is. Het is dus van belang dat het vocht wat onder het tegelwerk komt zich niet kan ophopen, maar kan worden afgevoerd.

Alle buitensystemen van Gutjahr systeemtechniek zijn capillair passief, wat inhoudt dat het vocht dat onder de tegels komt wordt afgevoerd over de mat (die op afschot is aangebracht met daaronder een afdichting) maar ook geen contact meer maakt met de lijm en keramische tegels, zodat bij opwarming of vorst het vocht niet meer omhoog kan worden getransporteerd. Capillair passief dus. Het vocht dat in de mat zou kunnen zitten kan ook bij de expansie geen schade veroorzaken, doordat een watermolecuul bevriest.

Deze capillair passieve systemen zijn bij donkere tegels, maar zeker ook bij groot formaat tegels en de combinatie met smalle voegen, zeer belangrijk. Door de systemen van Gutjahr te gebruiken behoren deze schades absoluut tot het verleden. Gutjahr is wat dat betreft de specialist op dit gebied omdat we ca. 25 verschillende opbouw varianten kunnen gebruiken die afhangen van dikte en grootte van de tegel, de belasting van het project, verschillende ondergronden en natuurlijk hebben we tal van oplossingen in verband met de aanwezige hoogte die voorhanden is.

Het project ging onder leiding van Bouwbedrijf de Graaf uit Moerkapelle die het sloopwerk hadden uitbesteed en alles werd door Ruud Metz Tegelwerken volledig vernieuwd met het Gutjahr drainagesysteem.

Gutjahr is sinds 2015 onderdeel van de Ardex groep en wordt daarom nu verdeeld via de geautoriseerde groothandelaren van Ardex. In Nederland hebben we 6 buitendienst medewerkers die technisch adviseur voor Ardex zijn en Gutjahr hierin meenemen. Daarnaast hebben we een product-specialist voor Gutjahr namelijk Eric Pattenier die zich alleen bezighoudt met de projecten i.c.m. Ardex en Gutjahr. We kunnen dus zeggen dat Ardex en Gutjahr perfect in systeem te gebruiken zijn en omdat we voor elke situatie een oplossing hebben kunnen we de architect, bouwbedrijf of verwerkend bedrijf perfect op maat bedienen incl. een verwerkings-advies afgestemd op het project.

Gepubliceerd op27 juli 2021 om 11:11