Deel deze spotlight

TrendOnderzoek'Digitalisering in de bouwsector'

Tekst
BeeldAFAS Software

Het terugkerend Bouwonderzoek van AFAS en Markteffect is in 2021 gehouden onder 514 respondenten uit de bouwnijverheid, architecten en ingenieurs in Nederland. Met dit onderzoek wordt in kaart gebracht wat er zich afspeelt op het gebied van digitalisering en welke ontwikkelingen er plaatsvinden die de sector doen veranderen.

De stand van digitalisering in de bouw

Het bouwonderzoek is uitgevoerd door de ervaren onderzoekers van Markteffect en mogelijk gemaakt door AFAS Software. Het bouwonderzoek wordt verspreid onder vakgenoten in de bouwnijverheid, architecten en ingenieursbureaus en gaat in op de stand van zaken rondom digitalisering in de bouw. Bijna de helft van de respondenten heeft een strategische functie (45%). De volgende vragen zijn onder meer gesteld:

  • Wat zijn de belangrijkste trends en ontwikkelingen die spelen in de bouwsector?
  • Welke processen vinden digitaal plaats binnen de organisatie?
  • Wat zijn de grootste knelpunten bij verdere digitalisering binnen de organisatie?
  • Voor welke processen worden BIM en ERP gebruikt?

Over het Bouwonderzoek

Het kwantitatief online en telefonisch onderzoek heeft plaatsgevonden tussen 26 juli 2021 en 16 oktober 2021. Tijdens het veldwerk zijn 514 respondenten ondervraagd. Op basis van deze respons zijn antwoorden met een zekerheid van 95% en met nauwkeurigheid van 4,2% generaliseerbaar naar de doelgroep. In de praktijk betekent dit dat wanneer een uitkomst uit het onderzoek 50% is, dit in werkelijkheid tussen 45,8% en 54,2% ligt.

Uitkomsten Bouwonderzoek 2021-2022

Ben je benieuwd naar de uitkomsten van het onderzoek van afgelopen jaar? Download hier de rapportage van het onderzoek 'Digitalisering in de bouw'. Hier lees je het persbericht wat is uitgestuurd.

Benieuwd naar meer?

Meer weten over het onderzoek? Lees dan deze themapagina!

Gepubliceerd op1 februari 2022 om 0:00