Deel deze spotlight

Uw bouwstoffen in het NBS bestek nog belangrijker door WKB

Tekst
BeeldNBS BV

Vanaf 2021 treed de WKB (wet kwaliteitsborging voor het bouwen) in werking. Deze nieuwe wet moet bouwconsumenten beter gaan beschermen, de bouwkwaliteit verbeteren en faalkosten verminderen. Vooral de aannemer gaat dit merken in het bouwproces. Fabrikanten van bouwstoffen kunnen de aannemer ondersteunen door met een aantal zaken rekening te houden.

Door de WKB wijzigen een aantal regels die gaan over:

·      Aansprakelijkheid na oplevering

·      Aanvulling van de waarschuwingsplicht

·      Informatieplicht t.a.v. zekerheid/ verzekering van de aannemer

·      Oplever- of consumentendossier

·      Waarschuwingsplicht verlengd inhouden van het depot bij de notaris (de 5%-regel)

Aanvulling van de waarschuwingsplicht

In het bestek (het contract tussen opdrachtgever en aannemer) geeft de werkbeschrijving aan hoe een bouwstof moet worden aangebracht tijdens de bouw. Door de aanvulling op de waarschuwingsplicht vanuit de WKB is het nog belangrijker voor de aannemer dat de juiste verwerkingsmethode en bouwstoffen zijn opgenomen in het bestek. Hiermee kan een aannemer beter controleren en beoordelen of er een fout is gemaakt in het bestek over de wijze van aanbrengen van de bouwstof en kan hij dit conform de wettelijke verplichting melden aan de bouwconsument. Door uw bouwstoffen op te laten nemen in de NBS besteksystematiek worden zij op correcte wijze opgenomen in het bestek. In de eerste plaats voorkomt dit vooral fouten. Mochten er onverhoopt toch fouten worden gemaakt tijdens de bouw dan ontdekt de aannemer dat snel met het NBS-bestek als controle instrument.

Oplever- of consumentendossier

Vanuit de WKB is de aannemer wettelijke verplicht om een dossier te leveren bij oplevering. Wat exact in het dossier moet worden opgenomen is niet bij wet geregeld. In ieder geval moet het dossier tekeningen en berekeningen van het bouwwerk en de bijbehorende installaties bevatten en een beschrijving van de toegepaste materialen, installaties, en de gebruiksfuncties. Inclusief informatie over het gebruik en onderhoud van het bouwwerk.

De opdrachtgever heeft dit dossier nodig om bij gereedmelding op grond van de Woningwet een ingebruikname vergunning te kunnen krijgen. Als er een NBS-bestek is opgenomen in het opleverdossier kan een ingebruikname vergunning eenvoudiger verleend worden. In het NBS-bestek zijn de zogenaamde ‘linked data specificatie’ opgenomen waarmee via één klik informatie over de toegepaste bouwstoffen van fabrikanten geraadpleegd kan worden.

De kwaliteitsborger

Naast alle nieuwe voorschriften krijgt de aannemer ook te maken met een kwaliteitsborger op de bouwplaats die controles uitvoert t.a.v. de werkzaamheden. Deze kwaliteitsborger zal aan de hand van de aangeleverde documenten zoals het bestek, tekeningen, berekeningen enz. toetsen of het project voldoet aan de minimale voorschriften van het bouwbesluit en dat de daadwerkelijke uitvoering van het werk ook conform deze documenten verloopt. De kwaliteitsborger ziet alleen toe op de wettelijke vereisten. Ook hier geld weer als uw bouwstoffen goed zijn opgenomen in het NBS-bestek zal dit het kwaliteitsborgingsproces vergemakkelijken. Hiervoor is het belangrijk dat uw bouwstoffen zijn opgenomen in de NBS besteksystematiek.

Aandachtspunten voor u als fabrikant

De WKB lijkt vooral invloed te hebben op het werk van de aannemer. U kan als fabrikant van bouwstoffen hierbij de aannemer eenvoudig ondersteunen door uw bouwstoffen op te nemen in de NBS besteksystematiek. Daarnaast zijn toch nog een paar dingen waar u op moet letten:

-         Regel goed u productaansprakelijkheid en garanties. Al is uw bouwstof nog zo goed en in overeenstemming met de bouwregelgeving kan het verkeerd aanbrengen van uw bouwstof dit volledig teniet doen. Tip: zorg voor een uitgebreid gedocumenteerd verwerkingsvoorschrift van uw bouwstof. Deze informatie kan u bovendien koppelen aan uw linked data specificatie binnen NBS.

-         Indien u een bouwstof op de markt brengt onder CE markering dan is het bij wet niet toegestaan (bouwproductenverordening) dat een derde partij een extra keuring eist in het kader van de WKB om zo meer zekerheid te verkrijgen (Artikel 1.8 lid 1 bouwbesluit ondersteunt dit). Andere keurmerken zijn dan niet toegestaan.

-         Zorg ervoor dat uw documentatie up to date is. Dit vergemakkelijkt het proces voor de aannemer. Tip: zorg voor uitgebreide productinformatie van uw bouwstof. Deze informatie kan u bovendien koppelen aan uw linked data specificatie binnen NBS.

De NBS systematiek is de meest complete tool om een juiste overeenkomst op te stellen tussen opdrachtgever en aannemer. Laat uw bouwstoffen op de correcte manier opnemen gelinked naar uw eigen online documentatie. Hiermee bent u onder de aandacht van bestekschrijvend Nederland en u ondersteunt de aannemer in het kwaliteitborgingsproces. Een win-win situatie!

Gepubliceerd op7 oktober 2019 om 15:29