Deel deze spotlight

Van Hattum en blankevoort werkt met de HR-software van afas

TekstDirk van der Lit
BeeldVan Hattum en Blankevoort

Een succesvolle implementatie van HR-software blijft in concernverband meestal niet onopgemerkt. Met een beetje geluk mag de verantwoordelijke applicatiebeheerder hetzelfde kunstje bij andere werkmaatschappijen herhalen. Dat is precies wat nu gebeurt bij bouwonderneming Van Hattum en Blankevoort.

Waar kennen we Van Hattum en Blankevoort ook alweer van?

Van Hattum en Blankevoort ontwerpt, bouwt en onderhoudt civiele constructies zoals bruggen, viaducten en tunnels. De geschiedenis van het bedrijf, dat tegenwoordig deel uitmaakt van het beursgenoteerde concern VolkerWessels, gaat terug tot 1831. Bij de in Vianen gevestigde onderneming werken ongeveer 350 mensen. Omdat de HR-afdeling van Van Hattum en Blankevoort de afgelopen jaren steeds regelmatiger werd benaderd voor referentiebezoeken over het gebruik van de HR-software, lag het op een gegeven moment voor de hand om ook officieel lid te worden van het Inspiratienetwerk van AFAS.

Wie zijn Corretta ten Have en Sylvia Coljé?

Corretta is sinds acht jaar werkzaam als manager HR en Communicatie bij Van Hattum en Blankevoort. In 2015 formuleerde zij de ambitie om ‘een onsamenhangend geheel van meerdere IT-systemen’ te verruilen voor één systeem om alle HR-processen te automatiseren. De keus viel op de software van AFAS. De implementatie daarvan nam Sylvia voor haar rekening. Dat liep zo gesmeerd dat zij per 1 januari 2018 bij VolkerWessels Infra ICT fulltime verantwoordelijk voor het applicatiebeheer van HR-software voor vijf van de zes werkmaatschappijen. Zo profiteert de rest van VolkerWessels van het pionierswerk van Sylvia en Corretta, die zegt: “Als het gaat om het gebruik van HR-software vervullen wij in het concern een voorbeeldfunctie.”

Wat maakt Van Hattum en Blankevoort interessant voor andere organisaties?

Onder andere de projectmatige en gefaseerde wijze waarop het bedrijf de HR-software in gebruik heeft genomen. En hoe zo’n succesverhaal aan de basis lag van een nieuwe coördinerende functie voor Sylvia. Best een bijzondere move, vindt zij zelf ook. “Ik heb altijd een stukje systeembeheer gedaan naast mijn andere werkzaamheden”’ zegt Sylvia. “Dat was leuk, maar toen ik er veel structureler mee bezig ging vond ik het echt geweldig.” Trots laat ze op het beeldscherm van haar laptop een roadmap zien waarop de voortgang van ingebruikname van HR-software bij de verschillende werkmaatschappijen van VolkerWessels is weergegeven. Uit de afgebeelde vakjes in het schema blijkt dat er al behoorlijk wat is gerealiseerd, maar dat er nog genoeg te doen is.

Waar is de organisatie echt trots op?

Dat de HR-afdeling voorafgaand aan de overstap op een nieuw geautomatiseerd systeem daarvoor in de gehele organisatie draagvlak wist te creëren. De afdeling stelde een enquête op voor leidinggevenden én medewerkers om hun voorkeuren te inventariseren. Vervolgens werd er een klankbordgroep in het leven geroepen (waarin ook de OR zitting had) om voeling te houden met het keuzeproces en het vaststellen van prioriteiten. “Deze manier van werken, verbinding maken aan de voorkant door onze mensen er echt bij te betrekken, past heel goed bij dit bedrijf”, legt Corretta uit. “Het is niet de bedoeling dat het automatiseren van personeelsprocessen uitsluitend een HR-feestje is.”

Gepubliceerd op1 februari 2021 om 8:30