VCA ook voor architecten steeds vaker een must
Als architect houd je bij het ontwerpen van een gebouw rekening met allerlei facetten. Zo moet een gebouw esthetisch aantrekkelijk zijn, maar moet het natuurlijk ook veilig zijn voor gebruikers. De minimale veiligheidseisen zijn wettelijk vastgelegd in het Bouwbesluit.
Soms zijn er in de vergunning aanvullende eisen opgenomen. Naast deze indirecte zorg voor de veiligheid van anderen, ben je ook verantwoordelijk voor je eigen veiligheid. Bezoek je wel eens een bouwplaats, dan is een VCA-certificaat steeds vaker een must.
Bouwplaats: risicovolle werkomgeving
Mogelijk heb je als architect de taak om werkzaamheden tijdens de bouw aan te sturen. Je begeeft je hierbij op een ‘werkvloer’ met verhoogd risico op een bedrijfsongeval. Wist je dat volgens het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) de bouw, na de industrie, de sector is waar de meeste bedrijfsongevallen plaatsvinden? En dat het ook nog relatief vaak om ernstige ongevallen gaat? Uit onderzoek door het RIVM blijkt dat letsel in de bouw meestal ontstaat bij werken op hoogte. Bijvoorbeeld door de val van een ladder of trapje of van een dak, vloer, platform of steiger.
Met VCA de kans op een bedrijfsongeval verkleinen
Om het risico op arbeidsongevallen op een bouwplaats te verkleinen, is een VCA-certificaat steeds vaker verplicht voor aanwezigen. Opdrachtgevers weten op deze manier zeker dat bedrijven en zzp’ers in de bouw voldoen aan de verplichtingen uit de Arbowet. Niet alleen als het gaat om bijvoorbeeld het dragen van veiligheidsschoenen en beschermende werkkleding, maar ook als het gaat om te werken met oog voor veiligheid, gezondheid en milieu.
Diverse Vca-certificaten en -certificeringen
Bij VCA Nederland kun je als medewerker, bedrijf of zzp’er in de bouw terecht voor diverse VCA-certificaten en -certificeringen. Allereerst de persoonlijke certificaten. Wil je dat uitvoerende medewerkers veiliger werken, dan kunnen zij het beste een cursus B-VCA, oftewel Basisveiligheid VCA, volgen. Vakmensen tonen hiermee aan dat ze relevante wet- en regelgeving kennen, onveilige situaties kunnen herkennen en weten wat ze kunnen doen om ongevallen te voorkomen. Voor leidinggevenden en zzp’ers is er het VOL-VCA-certificaat. Mensen die dit in bezit hebben, weten aan welke eisen uitvoerend medewerkers dienen te voldoen en hoe veiligheidsvoorschriften verwerkt kunnen worden in procedures en een noodplan. Een persoonlijk VCA-certificaat ontvang je na het voldoende afsluiten van een examen, na een VCA-cursus (door middel van klassikale behandeling van de theorie of e-learning of uit een boek) te hebben gevolgd.
1701BZ Heerhugowaard