Deel deze spotlight

Vleermuisvriendelijke verlichting. Buitenverlichting voor mens en dier

Tekst
BeeldAvalite

Bij het verlichten de buitenruimte wordt in toenemende mate niet alleen gekeken naar de veiligheid en het comfort van de mens, maar ook naar hoe verlichting van invloed is op diverse flora en fauna. De stadsecoloog is hierbij een belangrijke gesprekspartner geworden. Deze kan adviezen geven over hoe een stad aantrekkelijk blijft voor zowel mens als dier.

Zo is de vleermuis in relatie tot buitenverlichting een belangrijk diertje om rekening mee te houden. Vleermuizen wonen, vliegen en jagen op diverse plekken in de stad, en uit onderzoek is gebleken dat vleermuizen extreem gevoelig zijn voor lichtverstoring. Vooral buitenverlichting kan leiden tot pijnlijke verblinding bij deze nachtdieren, omdat zij extra gevoelig zijn voor het blauwe en ultraviolette licht dat witte (led) lampen uitstralen. En aangezien vleermuizen beschermde diersoorten zijn, leidt plaatsing van storende verlichting in hun leefgebied tot overtreding van de Wet Natuurbescherming.

Op zoek naar een vleermuisvriendelijke manier van verlichten kwamen onderzoekers erachter dat vleermuizen minder gevoelig zijn voor oranje en rood licht. Daarnaast vond men een lichtspectrum dat voor mensenogen onderscheidend licht oplevert, maar tegelijkertijd voor vleermuisogen niet storend is.

Avalite ontwikkelde op basis van dit onderzoek, en in samenwerking met de Italiaanse led fabrikant Ghisamestieri een serie vleermuisvriendelijke verlichting voor de buitenruimte. Deze zogenaamde Batlampen maken gebruik van amberkleurige LEDs met een kleurtemperatuur van 1700 Kelvin. Hierdoor zijn deze geschikt voor plaatsing in het leefgebied van vleermuizen. Daarnaast kan ook in het lichtontwerp zelf al rekening gehouden worden met mogelijke lichtverstoring. Door lichtpunten zo laag mogelijk te plaatsen beperk je de lichtvervuiling. En door het kiezen van de juiste optiek kun je het licht heel precies daar brengen waar je het wil, zonder onnodig strooilight te veroorzaken.

De vleermuisvriendelijke led verlichting is beschikbaar in verschillende armatuurmodellen, schijnwerpers, wandarmaturen en led bollards in diverse maten en designs. Er is wat dat betreft geen enkele beperking je buitenverlichtingsproject volledig diervriendelijk uit te voeren.

TEKST & FOTOGRAFIE AVALITE

Gepubliceerd op2 april 2019 om 13:22