Deel deze spotlight

'Voldoende daglicht en toch de zon perfect onder controle'

Tekst
BeeldRenson

Grote glaspartijen zijn in. Logisch, want in aangename en heldere leefruimtes is daardoor minder nood aan energieverslindend kunstlicht en tijdens de wintermaanden zorgt een laagstaande zon bovendien voor gratis zonnewarmte binnenshuis. Maar de medaille heeft ook een keerzijde, met het risico op oververhitting in warme periodes, storende reflecties en een verkleurd interieur.

Voldoende daglicht heeft dan wel een immense invloed op het welbehagen van de bewoners. Maar de uitdaging bestaat er dus in om het binnenvallend zonlicht onder controle te houden. Zeker nu het aantal warme dagen per jaar omwille van de klimaatopwarming zienderogen stijgt, stelt zich namelijk meer dan ooit de vraag hoe gebouwen voldoende koel gehouden kunnen worden zonder de energiekosten de pan te laten uit swingen.


DYNAMISCHE BUITENDOEKZONWERING


En dan komen we al gauw uit bij windvaste buitendoekzonwering. Die houdt de zonnestralen tegen nog voor die het glas kunnen raken en het binnenshuis opwarmen. Bijkomend voordeel is dat het zicht naar buiten steeds behouden blijft, én dat in de winter en tussenseizoenen toch optimaal kan geprofiteerd worden van de laag zittende zon om het binnen gratis te laten opwarmen.


Dat doekzonwering het liefst zo discreet mogelijk geïntegreerd wordt, is onlosmakelijk verbonden met de trend van ‘invisible architecture’. Gelukkig kunnen zowel de kasten als de zijgeleiders volledig achter slag weggewerkt worden. Voorwaarde voor die onzichtbare integratie in de bouwschil is wel dat buitenzonwering bij elk nieuw ontwerp al vanaf de eerste pennentrek meegenomen wordt.


WINDVASTE FIXSCREEN-TECHNOLOGIE


Dankzij de Fixscreen-technologie is de verticale doekzonwering van Renson niet alleen uiterst windbestendig (tot 130 km/u), maar ook heel duurzaam. Daarmee kunnen zelfs glasoppervlaktes tot 22m² van doekzonwering voorzien worden. Voor schuinliggende beglazing ontwikkelde Renson volgens dezelfde ritstechnologie ook de Topfix doekzonwering.


Ook voor glas-op-glas-hoekramen – een trend die in de hedendaagse architectuur steeds vaker opduikt – heeft Renson met de Panovista Max een geschikte oplossing voor ramen tot 6 meter breed aan beide zijden en 3,4m hoog (met een maximum totaaloppervlak van 30m²). In de hoek zijn er geen aluminium zijgeleiders of kabels die het panoramisch zicht naar buiten verstoren. Beide doekdelen worden aangestuurd door één motor en rollen dus steeds gelijktijdig af. Een ritssluiting verbindt beide doeken op de hoek bij het neerlaten. Dat zorgt voor een mooi afgewerkt geheel en een hoge windbestendigheid tot 90 km/u.


De Renson Slidefix biedt als eerste zijwaarts openschuivende doekzonwering een praktische oplossing voor grote openingen en schuiframen. Aangezien die de logische openingsrichting van schuiframen volgt, blijft het raam ook mét zonwering, perfect bruikbaar als doorgang, en dat in zowel een enkele, dubbele of binnen- en buitenhoekopstelling. De Slidefix is beschikbaar tot maximum 4m breed en 3m hoog, wat maakt dat die in een dubbele configuratie tot 8m brede ramen aankan zonder onaantrekkelijke tussenprofielen.


RENSON FIXVENT: BASISVENTILATIE EN DOEKZONWERING, 2 IN 1


Basisventilatie garandeert een goede luchtkwaliteit in huis. En die begint bij zelfregelende ventilatieroosters die zorgen voor de continue toevoer van verse lucht. In combinatie met vraaggestuurde afvoer van de vervuilde binnenlucht in natte ruimtes zorgt dat voor een energiezuinig systeem dat nooit meer ventileert dan strikt noodzakelijk, enkel daar waar het nodig is in huis. De Renson Fixvent integreert een natuurlijk toevoerrooster boven het raam in de kast van een windvaste Fixscreen doekzonwering.


GRATIS, NATUURLIJK KOELEN


Nog om te voorkomen dat in warme perioden de binnentemperaturen ondraaglijk hoog oplopen, biedt Renson met grote raamroosters voor ventilatieve koeling ook een natuurlijk en gratis alternatief voor energieverslindende airco-toestellen. Zo kunnen grote hoeveelheden koelere lucht ’s nachts het interieur helpen afkoelen. Wanneer dat 5 luchtwissels per uur oplevert, kan dat de binnentemperatuur in de zomer tot maar liefst 5 graden laten dalen: natuurlijk en gratis. De Renson raamroosters voor ventilatieve koeling zijn voorzien van een muggengaas en zijn inbraakwerend. ■

Gepubliceerd op30 mei 2017 om 12:47