Deel deze spotlight

Voorzetramen voor- en nadelen

Tekst
BeeldXYTO Media

Voorzetramen: de voor- en de nadelen

Het is bij woningen en gebouwen niet altijd mogelijk om op het gebied van isolatie dubbel glas te plaatsen. Bijvoorbeeld als het gaat om historische panden of om monumenten met enkel glas. Isolatie is wel belangrijk in het kader van duurzaamheid en in deze situaties is er een andere oplossing voor beschikbaar, namelijk door voorzetramen toe te passen. Er zijn naast voordelen van voorzetramen ook nadelen te noemen en deze komen hier beide aan de orde.

Wat is een voorzetraam?

Een voorzetraam is precies zoals de naam al doet vermoeden een venster dat achter of voor een bestaand raam te plaatsen is. Het venster bestaat daarbij uit glas of uit plexiglas. Als er technisch gezien geen optie is om dubbel glas toe te passen, biedt een voorzetraam uitkomst. Deze toepassing zorgt ervoor dat er een luchtspouw ontstaat tussen het bestaande raam en het voorzetraam. Deze luchtspouw is qua isolerend effect te vergelijken met dubbel glas. Er is zowel sprake van een akoestische vorm van isolatie als geluidsisolatie bij de toepassing van een voorzetraam.


Waarom voorzetramen?

Bij bestaand enkel glas gaat er onnodig veel warmte verloren en is er sprake van geluidshinder. Er ontstaat als het ware een koude zone rond de omgeving van het raam, zodat er klimaatverschil in de ruimte ontstaat. Bovendien is enkel glas zeer dun en bij temperatuurverschillen binnen en buiten bestaat een grote kans op het beslaan van ramen. Indien een toepassing als dubbel glas niet tot de opties behoort, is isolatie toch mogelijk door een voorzetraam te plaatsen. Dit bespaart op de energierekening en levert binnen meer comfort op. Bovendien zijn er naast thermisch isolerende eigenschappen ook akoestische isolerende eigenschappen van toepassing bij een voorzetraam. Overigens is een voorzetraam eveneens een oplossing als er sprake is van een klein raam met enkel glas en dubbel glas niet efficiƫnt is toe te passen.


Montage aan binnenkant of buitenkant

Voorzetramen hebben het voordeel dat deze aan de binnenkant of aan de buitenkant te plaatsen zijn. Bovendien is er keuze uit verschillende diktes van het glas van de voorzetramen, zoals van 4 tot 10 mm. Ook is er vrijheid in de uitvoering voor wat betreft een vaste montage of met betrekking tot een demontabele versie. Bij het gebruik van scharnieren is het bijvoorbeeld mogelijk om de voorzetramen op elk gewenst moment te demonteren. Het profiel van een voorzetraam is doorgaans gemaakt van aluminium of kunststof, zodat er ook rekening te houden valt met de uitstraling van het pand.


Voordelen voorzetramen

Voorzetramen zijn energiebesparend, zodat de energierekening lager uitvalt. Bovendien hebben voorzetramen een brandvertragende werking. Een ander voordeel is dat het veiligheidsgevoel toeneemt, want enkel glas is heel gemakkelijk breekbaar. Het comfort neemt binnen toe, waarbij het niet alleen warmer is, maar ook tocht minder aanwezig is. Verder heeft een voorzetraam een lange levensduur en gaat deze gemakkelijk tien tot vijftien jaar mee. Een extra voordeel bij toepassing op monumenten en historische panden is dat voorzetramen zo te monteren zijn dat de constructie onaangetast blijft. Verder geldt dat er bij voorzetramen geen thermische onderbreking mogelijk is.


Nadelen voorzetramen

Een nadeel van voorzetramen is dat deze niet luchtdicht tegen enkel glas te plaatsen zijn, zodat er een risico op condensvorming ontstaat. Bij de toepassing van voorzetramen is het daarom belangrijk om voor voldoende ventilatie te zorgen. Het is bijvoorbeeld mogelijk om in de kozijnen kleine inkepingen of gaatjes te maken om voor een optimale luchtstroom te zorgen en condens te voorkomen. De ruimte tussen de ramen wordt dan met lucht van buiten geventileerd. Bij een toepassing aan de buitenkant van een pand is het ook mogelijk om een deeltje afdichtrubber aan de binnenkant te verwijderen. Een ander nadeel is dat het rendement in vergelijking met HR++ glas wel lager is.

Gepubliceerd op25 oktober 2022 om 15:30
Adres
Van Benthuizenlaan 1
1701BZ Heerhugowaard
Contact
Jolanda Eyzinga