Deel deze spotlight

Waarom de keuze steeds vaker valt op de aanleg van gras.

Tekst
BeeldXYTO Media

Bij de oplevering van nieuwe bedrijfspanden, of woningen, wordt er steeds vaker gekozen om het terrein deels te voorzien van gras, vaak direct aangrenzend aan het pand. Gras lijkt hiermee in opkomst, en geniet de voorkeur vanwege de vele voordelen. De maatschappij wil af van te veel steen en beton; tijdens hete periodes werken deze immers door en zorgen lokaal voor nog meer opwarming.

Steden worden dan ook wel getypeerd als 'ovens' tijdens dergelijke hete periodes. Niet zo verwonderlijk, aangezien steen warmte vasthoudt en warmte blijft afgegeven, zelfs als de zon al onder is. Binnensteden kiezen dan ook steeds vaker voor autoluw en de aanleg van groen op voormalige verkeerspunten.

Gras, een verademing tijdens hete periodes

Gras vormt een buffer tegen warmte, en zorgt gelijktijdig voor een snelle afwatering van hemelwater. De ideale oplossing voor uiteenlopende situaties. Daarnaast is gras, door middel van grasrollen, zeer eenvoudig aan te leggen. De keuze voor de aanleg van gras rondom bestaande en nieuwe panden is dus een zeer logische keuze; waar meer "steen" een zeer onlogische keuze is.

Graszoden, de meest gekozen optie.

Daar waar gras aangelegd wordt, wordt vrijwel uitsluitend gekozen voor het gebruik van graszoden. Het gebruik van graskorrels is namelijk inefficiënt, doordat het lastig is om een gelijkmatig grasveld te creëren en de groei en dus de uiteindelijke grasmat zeer lang op zich laten wachten. Bij graszoden is dit niet het geval. Daar waar een goede ondergrond gecreëerd wordt voor de graszoden, daar kunnen de graszoden direct op geplaatst worden.

Op dezelfde dag kan een braakliggend terrein direct voorzien worden van graszoden; de graszoden kopen kan het beste bij de leverancier gebeuren, daar wordt de hoogste kwaliteit geboden, zonder netting (netting zijn ingebonden graszoden, die bij elkaar gehouden worden door kunststof of jute netjes).

Ondergrond voor aanleg graszoden

Het is belangrijk voor een adequate groei van graszoden om op de juiste ondergrond uitgerold te worden. De ondergrond dient gespit te worden en te worden vermengd met bijvoorbeeld mest of kalk. De toplaag mag uit een dun laagje zand bestaan. Ook dient de onderlaag goed vochtig te zijn en indien aan de orde waterpas te zijn. Gebruik hiervoor een wals.

Zodra de graszoden worden afgeleverd, kunnen zij bij voorkeur direct verwerkt worden. Het is niet aan te bevelen de graszoden enkele dagen opgerold te laten liggen. Het binnenste deel van de graszoden kan gaan broeien en verwelken, iets wat de uiteindelijke grasmat niet ten goede komt.

Aanleg van Graszoden

Vrijwel altijd wordt vanuit de hoek gewerkt en worden de graszoden uitgerold vanuit een hoek, zo kan strook per strook geplaatst worden. Daar waar het schuin loopt kunnen graszoden op maat gesneden worden. Eventuele restanten bij het afsnijden kunnen bewaard worden als opvulling voor mogelijke gaten.

Nabehandeling

Wanneer de graszoden eenmaal liggen, worden zij aangestampt d.m.v. een wals, zodat graszoden en ondergrond goed tegen elkaar aangedrukt liggen. Na het walsen worden de graszoden dagelijks besproeid met een sproeier indien er geen regen is. Graszoden worden geplaatst in het voorjaar, tot halverwege de zomer.



Gepubliceerd op18 juli 2024 om 9:52
Adres
Van Benthuizenlaan 1
1701BZ Heerhugowaard
Contact
Jolanda Eyzinga