Deel deze spotlight

Waarom Rc 5,0 de beste oplossing is voor de gevel

Tekst
BeeldIsover - Saint-Gobain Construction Products Nederland B.V.

Met de invoering van de BENG eisen werd de eis voor de weerstandwarmte (Rc-waarde) in de gevel verhoogd van 4,5 naar 4,7. Een eis waar u aan voldoet met het gebruik van bijvoorbeeld ISOVER Mupan Ultra XS 128 mm en ISOVER Multimax 31 Ultra 125 mm. ISOVER adviseert echter een kleine verhoging van de gestelde eis. Namelijk geen Rc 4,7 maar Rc 5,0. De manier om zo kostenefficiënt én zo duurzaam mogelijk te bouwen, want BENG is er niet voor niets.

De échte oplossing volgens ISOVER

De meest duurzame oplossing wordt gerealiseerd met ISOVER glaswol bij een Rc 5,5. Echter wordt de meerinvestering ten opzichte van een Rc 5,0 door energiebesparing daarbij niet terugverdiend. Dat wil zeggen dat u extra uitgeeft aan het duurzaamste product, maar dat ziet de bewoner uiteindelijk niet terug in zijn energiebesparing. Mupan Ultra XS in 128 mm voor Rc 4,7 is daarom de meest kostenefficiënte oplossing.

Doordat glaswoloplossingen voor Rc 4,7 de meest kostenefficiënte oplossingen zijn, en die voor Rc 5,5 de meest duurzame, adviseert ISOVER een Rc 5,0. Dit is de beste balans tussen het beheersbaar houden van de kosten en het verduurzamen van de woning. Op die manier bouwt u dus duurzaam én kostenefficiënt.

Rekenvoorbeeld

Met ISOVER glaswoloplossingen bij een rijtussenwoning voor een Rc 5,0 bespaart u in 75 jaar maar liefst 300 kg CO2 ten opzichte van een Rc 5,5-oplossing met Resol. Daarin is de besparing van CO2 door een hogere Rc-waarde al meegenomen. Daarnaast zijn ISOVER oplossingen bij een rijtussenwoning nog eens bijna € 1.000 goedkoper.

ISOVER producten hebben op het gebied van duurzaamheid een uiterst hoge milieuscore, glas is immers volledig te recyclen. En door het comprimeren is minder verpakkingsmateriaal nodig, kan er meer m² in een vrachtwagen en zijn dus minder logistieke bewegingen nodig. En qua verwerking kunnen de ISOVER glaswolplaten gewoon over prikankers heen worden verwerkt. Zo houden we de woningen duurzaam en betaalbaar.

Gepubliceerd op7 november 2023 om 8:00