Deel deze spotlight

Wanneer is dampdichte isolatiefolie de juiste keuze?

Tekst
BeeldVoRa Trading SuperFOIL

Wanneer u uw woning vanaf de binnenzijde wilt gaan isoleren, wilt u niet dat er schade ontstaat door vocht. Indien u kiest voor dampdichte isolatiefolie van SuperFOIL weet u zeker dat er geen vocht in de constructies terecht gaat komen. Met de keuze voor SF19+, SF40 en SF60 , voorkomt u dat vochtige binnenlucht binnendringt, blijft hangen en schimmel en/of rotting veroorzaakt in de constructie.

Wanneer kies ik voor dampdichte isolatiefolie?

Het gehele jaar is er vocht aanwezig in een woning, dit komt onder andere door douchen, koken en ook gewoon ademen. Vanwege het verschil tussen de binnen- en buitentemperatuur, kan er in de winter een groter verschil in dampspanning optreden. De vochtige lucht stroomt dan door kieren en gaten de woning uit en komt daardoor in het koude deel van de constructie terecht. Op deze plaats kan er dan condensvorming optreden en wanneer de vochtige binnenlucht niet tegengehouden wordt, ontstaat er beschadiging door schimmel en rotting.

Wanneer u kiest voor isolatie aan de binnenzijde van uw woning kunt u deze schade voorkomen. Wanneer u hiervoor kiest, plaatst u een laag isolatiefolie aan de binnenkant van de constructie, ook wel warme zijde genoemd. Deze folie houdt het vocht buiten de constructie door de dampremmende laag die aangebracht is. Folie met een goede dampwerende eigenschap wordt ook wel dampdichte folie genoemd.

Is dampdichte folie geschikt voor in de gehele woning?

Zolang de temperatuur van de lucht binnen uw woning hoog genoeg is, blijft water in dampvorm. Maar op koudere plaatsen, zoals zolders, kelders, kozijnen en slecht geïsoleerd glas, kan er condens ontstaan. Het is daarom belangrijk om te zorgen voor voldoende ventilatie. De hoeveelheid van lucht- en vochtafvoer, via kieren en naden, wordt door de betere isolatie verlaagd. Zorg er daarom voor dat in de ruimte die u wilt isoleren voldoende ventilatie aanwezig is. Hierdoor kan het overtollige vocht worden afgevoerd.

De beste manier om dampremmende folie aan te brengen

Dampremmende folie moet aangesloten worden aangebracht, de folie brengt u overlappend aan (minimaal 5-10 centimeter). Wij adviseren om de folie op elkaar te plakken met een tape die een hoge kleefkracht heeft, bijvoorbeeld met SuperTape Zilver. Deze tape heeft een hoge kleefkracht, dit is met name van belang op plaatsen waar de folie onderbroken wordt, zoals bij ventilatiekanalen en inbouwspots. Ook de aansluiting langs muren, vloeren en wanden dienen luchtdicht te worden uitgevoerd.

In sommige gevallen (zoals bij wandisolatie) wordt dampremmende isolatiefolie gecombineerd met een dampdoorlatende laag. Aan de ene kant wordt hierbij hierbij dampremmende isolatiefolie aan de binnenzijde van de wand aangebracht. Aan de andere kant wordt de dampdoorlatende folie aan de buitenzijde van de constructie aangebracht. Het grote voordeel van deze combinatie is dat vocht dat eventueel in de constructie doordringt naar buiten kan worden afgevoerd. De dampwerende folie is waterdicht, dit houdt in dat vocht door lekkage van buiten wordt tegengehouden.

Uw woning van buitenaf isoleren

Wilt u uw constructie beschermen tegen vocht van buitenaf én isoleren tegen warmteverliezen? Kies dan voor een van onze dampopen isolatiefolies. Met waterdichte (maar dampdoorlatende) folies zoals SF19BB of SF40BB beschermt u het onderliggende isolatiemateriaal tegen vocht van buitenaf zoals regen. De onderliggende constructie blijft veel warmer dan zonder isolatie, en vocht dat eventueel aanwezig is, verdampt en wordt afgevoerd naar buiten. Hierdoor blijft de constructie en mogelijk ouder isolatiemateriaal in goede staat en behoudt het zijn isolatiewaarde. Lees in onze vorige blog alles over de verschillen tussen dampopen en dampdichte folie.

Heeft u na het lezen van deze uitleg vragen of dampdichte isolatiefolie? Of wilt u persoonlijk advies welk dampremmende isolatiefolie van SuperFOIl geschikt is voor uw isolatieproject? Neem dan contact met ons op, wij adviseren u graag!

Gepubliceerd op14 mei 2021 om 0:00