Deel deze spotlight

Wat heb je nodig om veilig op hoogte te kunnen werken?

Tekst
BeeldXYTO Media

Werken op hoogte brengt valrisico’s met zich mee. Als je gaat klussen op hoogte, is het dan ook sterk aan te raden om goede veiligheidsmaatregelen te treffen om zo veilig mogelijk aan de slag te kunnen gaan. In dit artikel lees je wat je nodig hebt om veilig om hoogte te kunnen werken.

1. Valgevaar voorkomen

Werkzaamheden uitvoeren op grote(re) hoogte, brengt vanzelfsprekend valgevaar met zich mee. Ook als je het al jaren doet en het werken op hoogte volledig onder de knie hebt, kan een ongeluk daadwerkelijk in een klein hoekje zitten, met mogelijk vreselijke consequenties ter gevolg.

De meeste ongevallen ontstaan door het verlies van evenwicht, onvoldoende beveiliging of het ontbreken daarvan en verkeerd gebruik van hulpmiddelen zoals een ladder of rolsteiger. Valgevaar voorkom je door de werkplek veilig en ordelijk in te richten en de hulpmiddelen veilig op te stellen en op een juiste manier te gebruiken.

2. Veilig werken op een ladder

Voor het veilig werken op hoogte kun je gebruik maken van een ladder. Houd bij ladders de volgende vuistregel aan: een ladder is geschikt hulpmiddel als je er niet langer dan twee uur op hoeft te staan en als je voor de werkzaamheden niet verder hoeft te reiken dan tot één armlengte vanaf de ladder. Zorg er bij gebruik van een ladder voor dat deze de juiste lengte heeft, op een stevige ondergrond staat en stabiel wordt gepositioneerd.

3. Veilig werken op een (rol)steiger

Een rolsteiger is een veelgebruikt en bijzonder praktisch hulpmiddel om werken op hoogte eenvoudiger en veiliger te maken. Het gevaar van rolsteigers wordt dikwijls onderschat; vallen van een rolsteiger is één van de meest voorkomende ongevallen in de bouwsector. Als een rolsteiger op de juiste manier wordt gebruikt, opgebouwd en verankerd, is de kans op ongevallen echter verwaarloosbaar.

4. Veiligheidsaccessoires

Vergroot je eigen veiligheid tijdens het werken op hoogte, door gebruik te maken van veiligheidsaccessoires, zoals opsteekhaken, schuifhaken, valhaken, vallijnen en beugels. Door middel van dergelijke valbeveiliging voorkom je dat je daadwerkelijk naar beneden valt als je onverhoopt je evenwicht verliest of uitglijdt.

Gepubliceerd op2 augustus 2022 om 10:04
Adres
Van Benthuizenlaan 1
1701BZ Heerhugowaard
Contact
Jolanda Eyzinga