Wat is de beste CAD software voor architecten?

logo
XYTO Media
Adres
Van Benthuizenlaan 1
1701BZ Heerhugowaard
Contact
Sabrina Stienen
Telefoon
E-mail
Website

De beste CAD software voor architecten maakt het mogelijk om met heel nauwkeurig ontwerpen te maken. De functionaliteiten lopen uiteen van het ontwerpen van een compleet gebouw tot het maken van een plattegrond van een woning. Dergelijke ontwerptools zijn onmisbaar voor architecten, maar de vraag is dan wat de beste CAD software is.

Welke CAD software wordt het meest gebruikt door architecten?

Er zijn voor verschillende werkzaamheden uiteenlopende soorten CAD software beschikbaar. Dit betekent dat er onder meer een onderscheid te maken is tussen ontwerpsoftware voor interieurs en ontwerpsoftware voor gebouwen. De meest gebruikte CAD software systemen door architecten staan hieronder vermeld met informatie over de toepassing.

AutoCAD

AutoCAD is CAD software die het meest gebruikt wordt door architecten. Dit is een tekenprogramma dat wereldwijd bekend is en waarmee het mogelijk is om 2D en 3D tekeningen te maken. AutoCAD voorziet in verschillende functionaliteiten, zoals het maken van een aangepaste werkomgeving en het automatiseren van taken. Daarnaast is deze CAD software in de basis uiteraard te gebruiken om 3D-modellen met oppervlakte en volume te ontwerpen en te bewerken. AutoCAD is zowel voor interieurontwerp als voor gebouwontwerp te gebruiken,


Revit

Op het gebied van bouwkundig ontwerp maken architecten ook veel gebruik van Revit als autodesk software. Deze software is in het bijzonder ontwikkeld voor BIM (Building Information Modeling). De ontwerptool is onder meer te gebruiken om energiezuinige gebouwen te ontwerpen. Het is mogelijk om bouwcomponenten samen te stellen en constructies en systemen te analyseren. Overigens vertoont ArchiCAD software, die speciaal voor architecten ontwikkeld, overeenkomsten met CAD software van Revit.


Planner 5D

Met betrekking tot interieurontwerp geldt dat architecten onder meer gebruik maken van Planner 5D. Dit is de nummer 1 onder de interieurontwerptools die onder meer beschikt over drag-and-drop functionaliteiten. Het is mogelijk om bouwmaterialen te selecteren en in het ontwerp te plaatsen, maar ook om muren te verplaatsen en kleuren in te vullen.


Cedreo

Ten aanzien van het maken van plattegronden is Cedreo als populaire CAD software voor architecten te benoemen. Het 3D-huisontwerp platform biedt de mogelijkheid om zowel plattegronden voor binnen als voor buiten te maken. Een binnenhuisarchitect kan met dit programma interieurontwerpen maken en voorleggen aan de opdrachtgever met een visueel beeld van het eindresultaat. Een kenmerk van Cedreo is dat het hier om een cloudtoepassing gaat.

Wat is de meest geavanceerde CAD software?

AutoCAD software behoort tot de meest geavanceerde CAD software programma’s. Een van de functionaliteiten is om gebruik te maken van geautomatiseerde objectgeneratie, waardoor het ontwerpproces zich enorm versnelt. Aan de hand van modelgeometrie is het bijvoorbeeld mogelijk om efficiënt en snel ramen en deuren, maar ook muren in het ontwerp te plaatsen.


De meest geavanceerde CAD software voorziet in de mogelijkheid om sneller projecten te voltooien dankzij automatiseringen en aanpassingen. Een ander voordeel van AutoCAD software is dat het mogelijk is om een samenwerking tussen apparaten en teams te realiseren. Tekeningen zijn bijvoorbeeld op een veilige manier te delen via mobiele apparaten en desktops. Uit onderzoek blijkt dat AutoCAD de productiviteit verhoogt met een gemiddelde van 63%.


AutoCAD is bovendien de meest geavanceerde CAD software vanwege de vele beschikbare aanvullende functionaliteiten. Er zijn duizenden onderdelen met tools die van toepassing zijn op specifieke branches en waar de gebruiker toegang tot krijgt. Verder is het zo dat AutoCAD zowel te gebruiken is voor het ontwerpen van een gebouw als voor het ontwerpen van het interieur. Zelfs de afwerking is mee te nemen in het ontwerp met deze geavanceerde CAD software voor architecten.


Tekst
BeeldXYTO Media
Gepubliceerd op24 maart 2023 om 15:19