Droogbouw vloerverwarming komt op de bestaande dekvloer te liggen in plaats van in een dekvloer te verwerken. Er komen wat dat betreft geen zogenoemde natte producten aan te pas, zoals beton, zandcement of anhydriet. De verwarmingselementen komen op een droge, vlakke en schone constructie te liggen en de eindvloer komt weer over de droogbouw vloerverwarming heen.
De kosten van droogbouw vloerverwarming zijn afhankelijk van diverse factoren. Het totale oppervlak van de ruimte in vierkante meters speelt uiteraard een belangrijke rol bij het bepalen van de kosten. De materialen en voorrijkosten zijn eveneens van invloed op de prijs net als de keuze om droogbouw vloerverwarming als hoofdverwarming of bijverwarming te gebruiken. Kies je voor bijverwarming dan is dat in verhouding voordeliger dan wanneer je voor hoofdverwarming kiest. Zo zijn er allerlei factoren die invloed hebben op de droogbouw vloerverwarming kosten:
Een groot voordeel van droogbouw vloerverwarming is dat het systeem bovenop een bestaande dekvloer komt te liggen. Bovendien is de opbouwhoogte beperkt en om deze redenen is deze oplossing voor meerdere doeleinden geschikt. Bijvoorbeeld voor toepassing in een monumentaal pand indien ingrijpende aanpassingen niet toegestaan zijn. Ook indien er in een woning al een dekvloer ligt van zandcement of beton is dit een prima keuze. Dat geldt eveneens als de bestaande draagconstructie niet in staat is om het reguliere gewicht van normale vloerverwarming te dragen.
Het lichte gewicht maakt het bijvoorbeeld mogelijk om droogbouw vloerverwarming op een houten constructievloer te plaatsen. Een ander voordeel is dat droogbouw vloerverwarming snel verwarmt, maar ook snel koelt. Dat komt omdat het systeem rechtstreeks onder de eindvloer komt te liggen en dat is ideaal als je het graag zo snel mogelijk warm of koel in huis wilt hebben. Het rendement is ook vaak hoger, omdat de platen of matten van zichzelf al een isolerende laag hebben. De eenvoudige installatie is uiteraard ook een voordeel. Zo is het ook nog een voordeel dat droogbouw vloerverwarming te plaatsen is op een verdiepingsvloer of in een appartement.
Er zijn uiteraard niet alleen maar voordelen aan dit systeem, want droogbouw vloerverwarming kent ook nadelen. Het is namelijk zo dat niet alle eindvloeren er rechtstreeks op te plaatsen zijn. Dat is wel mogelijk met plavuizen of tegels en met laminaat, maar bijvoorbeeld niet met een PU-gietvloer of met linoleum, pvc of tapijt. In dat geval is het nodig om eerst nog egaline aan te brengen. Egaline zorgt namelijk voor een vlak en stabiel oppervlak dat voor bepaalde eindvloeren noodzakelijk is.
Het voordeel van het snel verwarmen of snel koelen kan een nadeel zijn. Bijvoorbeeld omdat de thermostaat dan eerder uitgaat, waardoor het nodig kan zijn om de temperatuur daarvan een graag hoger in te stellen. De snelle verwarming kan bovendien invloed hebben op de levensduur van de eindvloer. In het geval er sprake is van een houten vloer van slechte kwaliteit dan kan hout door de warmte uitzetten en weer inkrimpen bij het afkoelen. Hierdoor kan het zijn dat de eindvloer eerder aan vervanging toe is. Overigens is dit probleem te ondervangen door altijd voor een kwalitatief goede vloer te kiezen die over de droogbouw vloerverwarming komt te liggen.