Deel deze spotlight

Wat is gevelisolatie?

Tekst
BeeldXYTO Media

Gevelisolatie betekent dat je de buitenmuur isoleert met daarvoor geschikt isolatiemateriaal. Het doel van gevelisolatie is om de woning energiezuiniger te maken, maar ook om meer comfort te creëren. Er is na de isolatie minder tocht waarneembaar en het huis houdt meer warmte vast. Daarnaast knapt de gevel er esthetisch gezien van op als je deze aan de buitenzijde voorziet van isolatiemateriaal met een mooie afwerking. Verder heeft gevelisolatie als voordeel dat er naast thermische isolatie sprake is van akoestische isolatie. Dit betekent dat geluiden van buitenaf minder hoorbaar zijn in de woning.

Wanneer is gevelisolatie geschikt?

Een reden om voor deze vorm van buitenmuurisolatie te kiezen, is als er geen spouwmuur in de woning aanwezig is. Deze isolatievorm is tevens geschikt als spouwisolatie ondanks aanwezigheid van een spouwmuur geen optie is. Of als je het huis verder wilt verduurzamen met extra gevelisolatie.


Soorten materialen voor gevelisolatie

Er zijn meerdere soorten isolatiematerialen geschikt voor gevelisolatie, maar polystyreen isolatieplaten (EPS) zijn het populairst om toe te passen. Het voordeel van deze platen is dat deze een licht gewicht hebben. Bovendien zijn de isolatieplaten op een relatief eenvoudige manier te bewerken, bijvoorbeeld om op maat te snijden. Dit is ideaal, want op deze wijze blijft er geen ruimte tussen de platen of aansluiting bij de uiteinden van de gevel over. Naast polystyreen platen is het eveneens mogelijk om glaswolplaten of steenwolplaten te gebruiken voor gevelisolatie. Glaswolplaten hebben het voordeel dampdicht te zijn en steenwolplaten staan bekend om de hoge drukvastheid.


Variatie in isolatiedikte

Het is bij gevelisolatie mogelijk om rekening te houden met de gewenste isolatiedikte. De dikte van de isolatieplaten vormt een van de kenmerken die de isolatiewaarde bepaalt. Dit geldt uiteraard ook voor het type isolatiemateriaal net als de dichtheid. De isolatiewaarde drukt zich uit in de Rc-waarde. Deze waarde geeft aan wat de warmteweerstand is met betrekking tot de constructie en geeft het isolerend vermogen weer ten aanzien van de ondergrond. Het is aan te raden om met het oog op het verkrijgen van subsidie (RVO) voor het isoleren van de woning met een minimale plaatdikte rekening te houden. De subsidiegrens ligt wat dat betreft op een minimale plaatdikte van 11 cm en Rc-waarde van 3,5.


Gevelisolatie aanbrengen met hechtmortel

Het aanbrengen van gevelisolatie, zoals polystyreen platen, gebeurt aan de hand van een aantal stappen. De polystyreen isolatieplaten vormen de basis in combinatie met een mortellaag met wapeningsgaas. Deze combinatie zorgt ervoor dat de gevel zowel winddicht als waterdicht is en maakt de gevel tegen spanningen bestand. De gevel is daarna esthetisch naar wens af te werken. Het is bijvoorbeeld mogelijk om bijvoorbeeld sierpleister aan te brengen of de gevel te voorzien van steenstrippen.


Mechanische bevestiging van gevelisolatie

Een andere manier om gevelisolatie aan te brengen, is door middel van een mechanische bevestiging. Dit is bijvoorbeeld een goede keuze als de bestaande gevelondergrond zich niet leent voor een optimale hechting van de mortel. Deze techniek verdient ook de voorkeur bij een oneffen gevelondergrond of indien er sprake is van houtskeletbouw. De mechanische bevestiging vindt plaats door gebruik te maken van profielen op de gevel. Hieraan zijn de isolatieplaten te bevestigen in de daarvoor bestemde sleuven. Overigens is het vervolgens nog wel aan te raden om mortel toe te passen om werking van de isolatieplaten te voorkomen. Het is gebruikelijk om alleen voor mechanische bevestiging te kiezen als het aanbrengen met hechtmortel geen optie is.



Gepubliceerd op11 april 2023 om 14:16
Adres
Van Benthuizenlaan 1
1701BZ Heerhugowaard
Contact
Jolanda Eyzinga