Deel deze spotlight

Wat kost een huis bouwen?

Tekst
BeeldXYTO Media

Een huis bouwen kost gemiddeld 250.000 euro exclusief de kosten voor bouwgrond. De werkelijke kosten zijn van een groot aantal factoren afhankelijk. Bijvoorbeeld van het totale aantal m3 en oppervlak, aantal kamers, woonwensen, luxeniveau, bouwstijl en te gebruiken materialen. Het kost minder om een tiny house te bouwen dan een grote villa. Wat dat betreft lopen de kosten uiteen van 75.000 euro tot meer dan 7 ton.

Kosten voorbereiding huis bouwen

Je krijgt voordat er een paal in de grond komt al te maken met kosten voor een huis bouwen. Dit zijn de zogenoemde voorbereidingskosten die onder meer betrekking hebben op constructietekeningen en sonderingen. Het ontwerp en de constructie dient afgestemd te zijn op de ondergrond en de sonderingen bepalen daarbij de grondweerstand. Indien het nodig is om grondwerk uit te voeren, komen er extra kosten bij kijken. Je krijgt in het kader van de voorbereiding en uitvoering ook te maken met advieskosten. Denk maar aan de kosten van een architect, maar ook aan die van een installatie-adviseur en constructeur.


Bouwkosten

Het bouwen van het huis kost geld en daarbij zijn er verschillende soorten kosten te onderscheiden. Naast de bouwkundige kosten voor materieel en materialen heb je te maken met kosten van onderaannemers net als met arbeidskosten. Verder zijn er voor onder meer de verwarming, elektra en sanitair zogenoemde installatietechnische kosten van toepassing. Je dient ook rekening te houden met de vaste inrichting, losse inrichting, oprit en kosten voor bijvoorbeeld een garage.


Ook volgt er een rekening voor het aanleggen van een bouwweg en zijn er indirecte kosten van toepassing betreffende bouwplaats. Er zijn daarnaast nog rentekosten om rekening mee te houden net als met algemene kosten en met een potje onvoorziene kosten. Bij het bouwen van een huis zijn er altijd onvoorziene situaties die een kostenpost met zich meebrengen. Daarom is het aan te raden om minimaal 5% van de totale investeringskosten op te budgetteren als onvoorziene kosten.


Meerkosten

Bij het bouwen van een huis is het belangrijk om met meerkosten rekening te houden. Bijvoorbeeld met betrekking tot het laten uitvoeren van een interieurontwerp en lichtplan, waarvoor je een interieurarchitect kan inschakelen. Wil je dit laten uitvoeren dan houd je rekening met ongeveer 1% tot 2% van de bouwkosten.


Bij de keuze voor een keuken en badkamer krijg je mogelijk met meerkosten te maken. Dit hangt af van het luxeniveau, soort materiaal en gewenst sanitair. De kosten voor een keuken en badkamer liggen wat dat betreft gemiddeld tussen 20.000 euro en 40.000 euro. Bij het bouwen van een duurzaamheid is er eveneens sprake van variatie in de kosten. Bijvoorbeeld als je een nul-op-de-meter huis wilt laten bouwen. Met betrekking tot de afwerking zijn er afhankelijk van je wensen extra kosten van toepassing, zoals bij het laten uitvoeren van inbouwrolluiken.


Kosten vergunningen en leges

Wil je een huis bouwen dan dien je een omgevingsvergunning aan te vragen en daar zijn kosten aan verbonden. De hoogte van de vergunningskosten en leges varieert per gemeente, maar doorgaans betaal je 2% tot 3% van het totaal van de bouwkosten.


Kosten nutsaansluitingen

Bij het bouwen van een huis krijg je verder met kosten voor nutsaansluitingen te maken, zoals voor water, elektra of eventueel stadsverwarming. De hoogte van de kosten varieert en is afhankelijk van de locatie van het huis ten opzichte van de openbare weg. Het huis dient bovendien op het riool te worden aangesloten, waarbij het hoofdriool doorgaans tot aan de erfgrens loopt.

Gepubliceerd op19 maart 2024 om 11:53
Adres
Van Benthuizenlaan 1
1701BZ Heerhugowaard
Contact
Jolanda Eyzinga