Deel deze spotlight

Wat zijn taatsdeurscharnieren?

Tekst
BeeldXYTO Media

Taatsdeurscharnieren zijn speciaal ontwikkeld voor taatsdeuren ofwel pivotdeuren en bedoeld om aan de bovenzijde en onderzijde te monteren. Dit heeft als voordeel dat de taatsdeur een mooi en strak uiterlijk krijgt, want de taatsscharnieren zijn op deze wijze haast niet zichtbaar. Een kenmerk van een taatsdeur is dat deze draait om een verticale as, waarbij het draaipunt zich aan de onderzijde en bovenzijde van de deur bevindt. Taatsdeurscharnieren zijn geschikt voor stalen deuren, maar zijn eveneens toepasbaar op houten deuren en op glazen deuren.

Taatsdeurscharnieren: draaien om verticale as

Taats is een begrip dat betrekking heeft op een stalen pen die zich aan de onderzijde van een verticale as bevindt. Taatsdeuren zijn ontstaan door taatsscharnieren daarop toe te passen met als doel de deur om de verticale as te laten draaien. Een van de kenmerken is dat er bij taatsdeuren in combinatie met taatsdeurscharnieren geen deurkozijn nodig is. De uitstraling is hierdoor bij een stalen deur strak, stoer en industrieel Het is niet voor niets dat in de woonbranche stalen deuren op basis van deze scharniertechniek de laatste jaren enorm in populariteit zijn toegenomen. Bij houten deuren is de uitstraling vooral warm, luxe en exclusief en bij een glazen deur minimalistisch, ruimtelijk en modern. Overigens is het van het type taatsscharnier afhankelijk of een deur helemaal rond de as kan draaien of tot een aantal graden. Het is bijvoorbeeld mogelijk dat er sprake is van een taatsdeurscharnieren voor deuren om in een vasthoudstand te voorzien.

Taatsdeurscharnieren monteren

Er zijn verschillende opties voor het monteren van taatsdeurscharnieren. De plek van montage op de deur varieert en is afhankelijk van de wensen. Doorgaans komen de scharnieren op een kwart van de regel om de deur zowel naar binnen als naar buiten open te laten draaien. Bij montage in het midden van de deur is het mogelijk om de taatsdeur volledig rond de as te laten draaien. Taatsdeurscharnieren zijn voor allerlei deurdiktes geschikt om te gebruiken, maar de deur dient wel minimaal 4 cm dik te zijn. Overigens is het een voordeel dat er bij de toepassing van deze scharnieren geen hak- of breekwerk aan de vloer hoeft plaats te vinden. Dit maakt dit type scharnier en deur dan ook zowel geschikt voor nieuwbouw als voor bestaande bouw.

Perfect voor binnendeuren

Taatsdeurscharnieren zijn perfect om toe te passen bij binnendeuren die naar binnen en naar buiten moeten draaien. De taatsscharnieren zijn minder geschikt om te gebruiken voor buitendeuren. Dat heeft ermee te maken dat het bij een taatsdeur moeilijk is om de kieren volledig af te dekken, zodat er energieverlies en tocht ontstaat. Overigens is het niet onmogelijk om taatsdeuren als buitendeuren te gebruiken met taatsdeurscharnieren. Het is dan wel belangrijk om de deur weersbestendig uit te voeren en maatregelen tegen vocht en tocht te nemen.

Welke taatsdeurscharnieren gebruiken?

Het is afhankelijk van verschillende factoren welke taatsdeurscharnieren je dient te gebruiken voor het monteren van een taatsdeur. Er zijn namelijk veel verschillende soorten taatsscharnieren die in een uiteenlopende draagkracht voorzien. Naast het gewicht van de deur bepaalt ook het materiaal, zoals staal, hout of glas welk type staatsdeurscharnier het beste is om te gebruiken. Er zijn overigens taatsscharnieren die zware stalen deuren kunnen dragen met een gewicht van wel 500 kilogram. Uiteraard is het eveneens mogelijk om rekening te houden met de kleur van de scharnieren en deze af te stemmen op de kleur van de deur.

Merken taatsdeurscharnieren

Er zijn verschillende producenten actief die taatsdeurscharnieren ontwikkelen, zoals Argenta, ODB, Intersteel, JNF en Frits Jurgens. Elk merk voert uiteraard een eigen assortiment met unieke kenmerken, innovatieve eigenschappen en fraaie designs.

Gepubliceerd op9 juni 2022 om 0:00
Adres
Van Benthuizenlaan 1
1701BZ Heerhugowaard
Contact
Bo van der Meij