Watertretentie op je dak
De riolering ontlasten tijdens piekbuien, water vasthouden voor irrigatiedoeleinden of om het toilet mee door te spoelen: een retentiedak is een daksysteem waarmee je invulling geeft aan deze doelen. Dit type dak is ook wel bekend als blauw dak en bijna altijd wordt de functie water vasthouden gecombineerd met het vergroenen van het dak.
Wanneer een retentiedak?
Een retentiedak heeft ten opzichte van een groendak als voordeel dat er veel meer water kan worden vastgehouden. Waar een extensief groendak tot ongeveer 30L water per m² kan bufferen is dit dak bij deze hoeveelheid verzadigd. Overschrijdt de regenintensiteit deze buffercapaciteit, dan komt de rest van het water direct tot afstroming. Vol is vol.
Is zo groot mogelijke regenwaterretentie belangrijk? Kies dan voor een retentiedak. Een groendak in combinatie met retentie-elementen kan naast de 30L buffering ook al snel 2x zoveel water bergen (60L/m²). Zo’n retentiedak werkt als een badkuip. Het regenwater wordt verzameld in retentie-elementen en vervolgens leegt deze badkuip zichzelf met een vast debiet (passief) of met een variabel debiet afhankelijk van de doeleinden van het retentiedak (actief)
Wat is passieve waterretentie
Heel veel blauwe daken zijn passieve daksystemen. Dit houdt in dat het regenwater wordt verzameld in de bergingsruimte van je daksysteem en dat dit vervolgens met een vast debiet tot afstroming komt. Je kunt zelf de omvang en de ledigingstijd van de waterretentie bepalen door de run-off control in het daksysteem. Hiermee ondersteun je het beleid van gemeenten om hemelwater op eigen terrein vertraagd af te voeren. En als je voldoende ruimte houdt in de instellingen van de run-off control is je systeem ook uitgerust voor verwachte toekomstige bui-intensiteiten.
Wat is actieve waterretentie
Een systeem dat beter tegemoet komt aan de waterbehoefte van planten en waarmee je controle hebt over de afstroming is actieve waterretentie. Ons systeem heet ‘meteo active’. Dit watermanagementsysteem ‘meteo active’ beslist op basis van voorgeprogrammeerde ‘als dit, dan dat’ uitgangspunten of het water op het dak blijft staan en wanneer het moet afstromen. Bijvoorbeeld als er een intense regenbui wordt verwacht en het systeem nog 80% gevuld is, of als er vorst voorspeld wordt.
Het systeem vertaalt actuele meteo informatie in besluiten om het watermanagementsysteem zo optimaal mogelijk te laten functioneren. Daarbij kijkt Meteo Active 24 uur vooruit, maar beslist zo kort mogelijk voor een voorspelde bui wat het systeem moet doen. De Meteo Active is speciaal ontworpen dat je controle hebt over het debiet. Doordat de actieve waterretentie water zo lang mogelijk vasthoudt is er meestal water beschikbaar voor irrigatie en verdamping. En daardoor draagt het systeem ook bij aan verkoeling tijdens periodes van hittestress.
Welk systeem is geschikt voor mijn project?
Een goed ontworpen daksysteem kan meerdere doelen dienen. Of dat is omdat je de piekafvoer naar de riolering wilt verlagen, wilt bijdragen aan de hittestressproblematiek of water wilt hergebruiken. Ieder systeem kent zijn voor- en nadelen en daarom is het essentieel om te bekijken waarom je een daksysteem wilt aanleggen.
Hulp nodig bij de keuze voor je waterretentie-systeem? Wij staan voor je klaar.