Deel deze spotlight

Zelf een hoekbank samenstellen

Tekst
BeeldHACO

De inrichting van de woonkamers van woningen zijn in de loop van de tijd veranderd. Vroeger bestond een bankstel uit een driezitsbank en twee fauteuils. Het was een set van drie en twee keer één zitplekken. Gaandeweg werd de twee en tweeëneenhalve zitbank geïntroduceerd waardoor de losse fauteuils verdwenen. Nu is de hoekbank populair en die zien we dan ook in vele huiskamers.

Een hoekbank voor elke ruimte

Een hoekbank biedt minimaal vier zitplekken en neemt minder ruimte in dan een tweezitsbank en twee losse fauteuils. Voor kleinere leefruimtes is een hoekbank idealer omdat het de inrichting rustiger maakt. Ook in grote leefruimten werkt een hoekbank ruimtelijk. De plaatsing hoeft dan niet in een hoek van de ruimte, maar juist gecentreerd gecombineerd met sidetables. Het zorgt voor een duidelijke afgescheiden zit- en loungeplek.

Zitten of loungen in de hoekbank

Er zijn wel verschillen in zitbanken en loungebanken. De bank kan samengesteld zijn uit losse zitelementen die aan elkaar geschakeld worden. Er is dan een speciaal hoekelement waardoor de bank één geheel wordt. Een loungebank heeft twee verschillende elementen, namelijk met en zonder rugleuning. Het wordt ook wel een longchair genoemd. Het is bedoeld om de benen te kunnen strekken. Met losse bijpassende hockers is bij een hoekbank hetzelfde resultaat te behalen.

Modern of klassiek?

Het comfort bij een hoekbank is vooral de mogelijkheid van passief of actief zitten, natuurlijk afhankelijk van het aantal gebruikers. De vormgeving is veelal strak en kubistisch, maar er zijn ook hoekbanken met een klassieke uitstraling zoals de chesterfield-look. Zitelementen hebben vooral het voordeel dat de zithoek individueel samengesteld kan worden door te kiezen van het aantal zitplekken met of zonder rugleuning en het aantal armsteunen.

De populariteit van de hoekbank is ook te zien aan de vele aanbieders. Hoekbanken worden bij discount meubelzaken voor minimumprijzen aangeboden en zitelementen van designmerken zijn prijzig. Voorbeelden zijn Rolf Benz, Leolux en B&B Italia. De prijs wordt bepaald door de kwaliteit van de constructie en het materiaal gebruik.

Gepubliceerd op9 november 2021 om 10:24
Adres
H.P. Berlageweg 8
1703DG Heerhugowaard
Contact
Bo van der Meij