Deel deze spotlight

ZINCO: KENNISPARTNER VOOR MULTIFUNCTIONELE DAKEN

TekstMarieke Pool
BeeldKeesnan Dogger

ZinCo biedt wereldwijd bewezen oplossingen voor iedere vorm van groen op het dak. Het programma van ZinCo strekt zich uit van onderhoudsvriendelijke sedumdaken -eventueel in combinatie met pv-panelen en geïntegreerde valbeveiliging- tot complete dakparken met waterretentiesystemen. Of het nu gaat om een eenvoudige loopverharding of een parkeerdek waarbij het dak ook voor vrachtverkeer toegankelijk is: ZinCo heeft een oplossing voor iedere uitdaging!

ZinCo is pionier in duurzame systeemoplossingen die de multifunctionele inrichting van daken mogelijk maken. Het bedrijf initieert vanuit de hoofdvestiging in Duitsland uitgebreide onderzoeksprojecten en ontwikkelt op basis van de uitkomsten innovatieve daktuinsystemen die architecten en projectontwikkelaars inspireren om prachtige projecten te realiseren. We praten erover met accountmanager Maarten Terpstra.

BEGROEIDE DAKEN STANDAARD IN DE STAD

Of het doel nu economisch (een nieuwe manier van ruimte benutten) of ecologisch (meer biodiversiteit) is, groene daken zijn niet langer weg te denken uit stedelijke gebieden. Zij bieden een waardevol evenwicht in een omgeving waar beton en asfalt het groen verdringen. ‘Het dak wordt een steeds belangrijker onderdeel van het gebouw. Als verblijfsruimte, als plek waar we energie opwekken en als plek waar we water opslaan. ZinCo heeft voor elk dak de oplossingen in huis. Én geeft graag advies. Want bomen van type x vragen om een andere opbouw dan planten van type y. Wij zijn voor de multifunctionele inrichting van daken, de kennis- en adviespartner van de architect. De architect heeft een beeld voor ogen; wij adviseren hoe dit te realiseren is met de bouwkundige basis als uitgangspunt.’

OPBOUW MET DE JUISTE DE BASIS

‘Als leverancier van de complete opbouw zorgen we voor elke daktuin. Dat hebben we recent ook voor het Depot van Museum Boijmans Van Beuningen gedaan. Deze uitdaging vroeg onder andere om een speciaal substraat dat wij hebben samengesteld. In de natuur halen bomen en planten water en voedingsstoffen met hun wortels uit de bodem. Dat werkt op een dak net even anders. De systeemoplossingen van ZinCo zijn echter zo ontwikkeld dat ze de meest uiteenlopende vormen van vegetatie mogelijk maken waarbij we water, eventueel na tijdelijke opslag, via slimme systemen ook weer terug kunnen brengen op het dak.’

Het is duidelijk: ZinCo heeft alle kennis in huis voor een sluitend advies waarbij kwaliteit en duurzaamheid bovenaan staan. Bovendien vindt ZinCo het afgeven van garanties de normaalste zaak van de wereld. Een veilig idee!

De systeemoplossingen van ZinCo

  • Extensieve dakbegroeiing – ecologische dakafwerking die, nadat de beplanting volledig tot ontwikkeling is gekomen, weinig onderhoud nodig heeft.
  • Intensieve daktuinen – van dakterrassen tot complete parken met bomen op het dak.
  • Loopverharding – pleinen en paden met verharding op zeer hoogwaardige in hoogte verstelbare tegeldragers of op systeem in split of scherp zand.
  • Rijverharding – rijverharding op daken vereist veel kennis en kunde. De opbouw moet naast het gewicht ook de krachten van sturen, remmen en optrekken kunnen opvangen zonder de onderliggende dakbedekking constructie te beschadigen.
  • Klimaatdaken – retentiedaken die extreme regenval en ook droogte kunnen opvangen met slimme systemen waarmee ook de omgeving wordt gekoeld, eventueel gecombineerd met pv-panelen.
Gepubliceerd op1 april 2021 om 0:00
Adres
Postbus 9092
1006 AB Amsterdam
Contact
Michiel van de Bunt