ZinCo Meteo Active: watermanagement op het dak!
Regen, droogte, hitte, ijzige kou. Ons veranderende klimaat laat steeds meer extremen zien. En volgens wetenschappers worden die extremen allemaal maar groter. Het is niet voor niets dat het Nationale Deltaprogramma haar speren richt op een klimaatbestendig en waterrobuust Nederland. Maar hoe doe je dat? Watermanagement op het dak is één van de oplossingen!
Waarom waterretentie onder groendaken?
Als we kijken naar extreme neerslag, dan neemt niet alleen de hoeveelheid toe, maar ook de frequentie. De gemiddelde jaarlijkse hoeveelheid neerslag is in de afgelopen eeuw, van 766 mm naar 912 mm, toegenomen met ongeveer 20%. Met name de hoge mate van versteende omgevingen en de ontwerpcapaciteit van onze riolering blijken bottlenecks in het voorkomen van water op straat. En dit water op straat zorgt geregeld voor overlast en schade.
Watermanagement voldoen aan watertoets
Steeds meer gemeente stellen hoge eisen in hun hemelwaterverording. Zo moet je als ontwikkelaar in de gemeente Amsterdam al rekening houden met 70 mm waterretentie per m2 verhard oppervlak op het kavel. Hierbij gaat het niet alleen om het water op het dak, maar water op het hele perceel. Vanuit het beleid om klimaatadaptief te bouwen zie je ook in steeds meer bestemmingsplannen en omgevingsvergunningen een waterparagraaf. Hierin staat hoe water op percelen moet worden beheerst en hoe iedere vierkante meter verhard oppervlak moet worden gecompenseerd.
Watermanagement op het dak met de Meteo Active
Wil je meer grip houden op het water op het dak? Kies dan voor actieve afvoer met een Meteo Active. Deze slimme regenwatermanager bepaalt op basis van meetwaarden en vooraf geprogrammeerde doelstellingen op welk moment het groenblauwe dak water moet afvoeren. Stel dat de waterretentie voor 75% gevuld is en er wordt een flinke stortbui voorspeld, dan kun je het systeem zoveel ledigen als nodig is om de stortbui op te vangen. Of als een bepaalde hoeveelheid water beschikbaar is dan kun je hiermee het toilet laten doorspoelen, de daktuin irrigeren of vasthouden voor drogere periodes.
Ook grijswater recycling
Verder kun je de Meteo Active ook inzetten voor het beheersen van alle waterstromen op een kavel. Denk aan het recyclen van grijswater, water afkomstig van de wastafel, douche en wasmachine. Realiseer een grote tank waarin dit water wordt opgevangen en gefilterd, zodat het water herbruikbaar als irrigatie van de tuin of toiletspoeling. Zo gebruik je iedere druppel water meerdere keren, waardoor het totale waterverbruik ook wordt gereduceerd. Want Nederlanders moeten in 2035 ongeveer 20% minder drinkwater gaan gebruiken om Nederland goed door extreme perioden van droogte te loodsen. Dat haal je niet uit het het drinkwater zelf, maar juist uit de recycling van waterstromen!
Regenergie
De Meteo Active is ontworpen om alle waterstromen op het perceel actief te sturen. En in samenwerking met onze partners is het zelfs mogelijk om de thermische energie uit dit water te winnen, zodat je er ook nog mee kunt verwarmen. Regenergie noemen we dit. Dit is de mooie auto met voldoende brandstof, die ook nog eens zelf kan rijden. Volledig duurzaam watermanagement op het dak en het gehele perceel.