Zo bepaalt de architectuur van een huis de samenstelling van een groepenkast
De wijze waarop de architectuur van een woning wordt uitgewerkt, heeft een grote invloed op de samenstelling van de groepenkast. Het is gebruikelijk de groepenkast bij nieuwbouw te baseren op dit ontwerp, gecombineerd met de apparatuur die men in de verschillende ruimtes verwacht te gebruiken.
Standaard worden nieuwbouwwoningen bijvoorbeeld van een elektrische warmtepomp voorzien; de aansluiting op gas is niet meer mogelijk. Het leidt ertoe dat veel meterkasten van een 3-fasen aansluiting in plaats van de klassieke 1-fase aansluiting worden voorzien. Een groepenkast kan, nadat deze op maat samengesteld is, in één keer online worden besteld. Onder meer Vekto is een partij die op maat gemaakte groepenkasten aanbiedt. Deze groepenkasten worden voor uitlevering uitgebreid getest op hun werking.
Verschillende componenten van een groepenkast.
Bij het samenstellen van een groepenkast worden verschillende componenten gebruikt. De basis van de groepenkast wordt gevormd door installatieautomaten, behorend bij een bepaald elektrisch apparaat of een ruimte binnen de woning. Zo wordt voor een kookplaat op inductie een speciale kookgroep aan de meterkast toegevoegd. In nieuwbouwwoningen is koken op inductie tegenwoordig de norm. Naast de installatieautomaten bevindt zich een kWh meter in de meterkast; tegenwoordig gaat het hierbij vrijwel standaard om een slimme meter. Deze meter is op afstand uit te lezen door een energieleverancier, wat het mogelijk maakt om zonder tussenkomst van de bewoner de eindafrekening op te stellen aan het eind van het contractjaar. Belang van de aardlekschakelaar in de meterkast Een derde essentieel onderdeel van de meterkast is de aardlekschakelaar. Dit onderdeel beoordeelt of de binnenkomende stroom aan energie gelijk is aan de uitgaande stroom. Zou dat niet het geval zijn, dan is er sprake van een lek. Iets wat ertoe kan leiden dat apparaten onder stroom komen te staan. Gevolg van een verschil in beide stromen is een stroomstoring; de aardlekschakelaar onderbreekt de stroomvoorziening in huis direct.
Aanvullende onderdelen van een meterkast
Naast de reeds genoemde cruciale componenten van de meterkast zijn er verschillende aanvullende opties. Denk bijvoorbeeld aan de transformator, die ervoor zorgt dat de deurbel van zwakstroom voorzien wordt. Een deurbel zal niet goed werken, wanneer deze op 230 V wordt aangesloten. Ook een noodlicht kan aan het ontwerp van de meterkast worden toegevoegd. Mocht de stroomvoorziening in huis uitvallen, dan heb je tenminste twee tot drie uur licht in de meterkast. Het helpt bij het herstellen van de stroomvoorziening.
1701BZ Heerhugowaard