Eén woning als referentiewoning in bouwproject Nederweert-Eind
Vier woningen conform Wkb gebouwd
Bouwend Nederland onderstreept het belang van oefenen met de Wet kwaliteitsborging voor het bouwen (Wkb). Samen met bouwer Roy Seuren (RBW) werd gezocht naar de mogelijkheid om een Wkb-project te starten. Hierop benaderde Roy Seuren de gemeente Nederweert, in de persoon van Nick Strijbos, om aan te sluiten bij het project van vier levensloopbestendige woningen in Nederweert-Eind.
Video gemaakt i.o.v. Bouwend Nederland
Via de bouwer liep ook het contact met Martien Momberg van KiK-kwaliteitsborger Vertex die als kwaliteitsborger voor dit project is ingeschakeld. Het uitgangspunt van dit project is om het kwaliteitsborgingsproces van het begin tot het einde te doorlopen en te zien hoe de verschillende partijen met elkaar samenwerken.
Alle betrokkenen hadden eenzelfde motivatie om dit project te starten. Roy Seuren van RBW vroeg zich af hoe het kwaliteitsborgingsproces onder de Wkb verloopt. Vragen als: “Wat gaat er veranderen? Waarvoor moeten wij zorgen? Kost mij dat veel tijd?” Hij wil graag uit dit project lering trekken zodat hij in de toekomst, wanneer de Wkb is ingegaan, niet voor verrassingen komt te staan. De gemeente Nederweert had vergelijkbare vragen. Voor haar was werken conform de Wkb ook nieuw. Nick Strijbos wilde weten wat de rol is van de verschillende partijen en hoe het proces verloopt. Voor hem is het belangrijk om samen in dit project te leren.
Referentiewoning voor kwaliteitsborgingsproces
Tijdens het eerste positieve gesprek tussen Nick Strijbos (gemeente Nederweert), Roy Seuren (RBW) en Martien Momberg (Vertex) bepaalde Vertex dat van de vier min of meer dezelfde woningen, één als referentiewoning zou dienen voor het kwaliteitsborgingsproces.
Afgelopen april startte de bouw van de woningen. Omdat vrij laat was besloten om het project als gesubsidieerd Wkb-project te doen en de start bouw al was ingepland, was het een hele toer om de melding naar de gemeente (verplicht 4 weken voor start bouw) op tijd klaar te hebben. Het lukte niet om de risicoanalyse en het borgingsplan en daarmee de melding tijdig in te dienen. Uiteindelijk viel de melding gelijk met de start van de bouw, hierover is goed overleg geweest met de gemeente.
Goede samenwerking cruciaal bij kwaliteitsborging
Coördinator Martien Momberg vertelt hoe hij toeziet op de kwaliteit van het bouwwerk. “Wij namen op voorhand contact op met de bouwer, Roy Seuren, om aan te geven in welke fase van het bouwproces wij komen kijken. Dat doen wij in het geval van een eenvoudige woning zoals deze, bij het uitvoeren van de grondverbetering, het aanbrengen van de fundering, de verdiepingsvloer en de kapconstructie. In de opleveringsfase kijken we onder andere ook naar de installaties.
Tijdens de bouwfase bleek het lastig om planningen te halen en op tijd de juiste gegevens te ontvangen. Iedere deelnemer van het project heeft natuurlijk ook met zijn eigen planning te maken. “Voor de controles op de bouwplaats zijn wij afhankelijk van de planning van de bouwer”, aldus Martien Momberg. “Wanneer deze inhoudelijk verandert, wordt er gelijktijdig ook een beroep gedaan op de flexibiliteit van de kwaliteitsborger.
Lees meer over dit project op de KiK-website.