Green House, Utrecht

THE GREEN HOUSE OPENT ZIJN DEUREN

Een sterk onderscheidend circulair horecapaviljoen door zijn sluitende circulaire businesscase voor 15 jaar + 1 dag. The Green House biedt ruimte aan een restaurant met een eigen urban farm, en een vergadercentrum. The Green House versnelt de transitie van een traditionele vastgoedontwikkeling naar een innovatieve circulaire duurzame vastgoedontwikkeling. Een ontwikkeling die zijn investering terugverdient en daarnaast ook nog grensverleggend is op het gebied van duurzaamheid.

CIRCULAIRE BROEDPLAATS

Vanaf de start is integraal gekeken naar hoe circulariteit in alle fases het best kon worden toegepast. Hierdoor konden zeer veel innovaties in de praktijk worden gebracht. Met het motto “right to copy” wordt de gehanteerde aanpak actief gedeeld met bezoekers en de branche. Daardoor wordt het de circulaire broedplaats van Utrecht en omgeving.

Om een maximaal haalbare en opschaalbare circulaire business case te bereiken is zoveel mogelijk gebruik gemaakt van circulaire businessmodellen. Daarnaast wordt de komende 15 jaar blijvend gezocht naar een nog duurzamere exploitatie, bereidingswijzen en ingrediënten. De zoektocht stopt dus niet als The Green House haar deuren opent, maar gaat tijdens de exploitatie gewoon door. Als een ‘living lab’, waardoor de successen ook toegepast kunnen worden in andere omgevingen.

VAN BEZIT NAAR GEBRUIK

TRILUX past op dit project de circulaire business case ‘pay-for-use’ toe en levert daarmee licht als dienst. Gedurende vijftien jaar blijft TRILUX eigenaar van de verlichting en daarmee verantwoordelijk voor het optimaal functioneren ervan. Exploitant Albron betaalt een vergoeding voor het gebruik van licht. Door state-of-the-art technologie toe te passen wordt een onderhoudsvriendelijke lange levensduur gegarandeerd.

Belangrijke voorwaarde om een business case op deze wijze in te richten is de meetbaarheid van de armatuurgegevens. Door alle armaturen uit te rusten met een intelligente driver en deze via het LiveLink lichtmanagement systeem te koppelen in de cloud, kunnen realtime gegevens worden uitgelezen over branduren, dimstand, omgevingstemperaturen en onderhoudsbehoeften.

DUURZAME HERBESTEMMING

Na afloop van de 15 jaar + 1 dag waarop het circulaire horecapaviljoen is gebouwd, zorgt TRILUX voor een duurzame herbestemming van de armaturen. Deze armaturen kunnen tegen die tijd in een ander project worden ingezet (re-use), de armaturen kunnen worden voorzien van nieuwere up-to-date componenten (refurbish) of de grondstoffen kunnen weer worden teruggenomen in ons productieproces (recycle).

Gepubliceerd op4 november 2020 om 12:07