Transformatie entree van FOZ tot een groene oase. Copyright: Adam van Noort
Flexibel systeem dat in elke vorm kan worden toegepast. Copyright: Adam van Noort
De FOZ letters springen in het oog met de achtergrond van planten. Copyright: Adam van Noort

Groene oase op de Zuidas met SemperGreenwalls

Op de drukke Zuidas, het zakendistrict in Amsterdam, is het FOZ Building een felbegeerd en exclusief kantoorgebouw. Het ontbrak echter aan een gastvrije en warme sfeer om zaken te doen onder het genot van een kop koffie, of voor informele meetings tussen collega's. In opdracht van Patrizia transformeerde architect D/Dock de kille ruimte tot een groene oase met een uitnodigende uitstraling door weelderig groene gevels en houten elementen toe te passen.


Groene gevels zorgen voor een aangenaam binnenklimaat

De entree van dit kantoorpand is een imposante ruimte met plafonds van 7 meter hoog. In tegenstelling tot wat gebruikelijk is in betonnen verstedelijkt gebied zijn de muren van de FOZ-ingang voorzien van het Cradle to Cradle-gecertificeerde groene gevelsysteem van Sempergreen. Door de toepassing van diverse SemperGreenwalls met een oppervlakte van in totaal bijna 100 m2 is in een anders luidruchtige entree een groene oase ontstaan. De groene gevels zijn niet alleen mooi, ze absorberen omgevingsgeluid en hebben een bewezen positief effect op het welzijn van mensen. Voor de beplanting is gekozen voor drie plantensoorten: als basis is de Philodendron scandens (70%) gebruikt, waarbij de Marantha (15%) en Ficus repens (15%) voor kleuraccenten zorgen.


Houten sculpturen als room dividers

Naast de imposante toepassing van groen voert ook hout de boventoon in de nieuwe entree. In plaats van een perfect bestaande tegelvloer te verspillen, ontwierp D / DOCK een houten podium als een warm contrast met de koude steen. Het podium biedt ruimte voor een receptie die tegelijkertijd dienst doet als een koffiebar. De hoogte van de ingang wordt gebroken door twee zwevende houten sculpturen. Deze sculpturen hebben een open en boogachtig ontwerp, zodat ze het oorspronkelijke ruimtelijke ontwerp en uitzicht op de hoge plafonds niet belemmeren. Tegelijkertijd creƫren ze als room divider een uitnodigende en warme sfeer.


Toegepast product: SemperGreenwall Indoor

Architect: D/Dock

Investeerder: Patrizia

Foto credits: Adam van Noort

Gepubliceerd op7 januari 2022 om 0:00