Heembouw, Berkel en Rodenrijs
Heembouw realiseert circulaire huisvesting
Heembouw Kantoren realiseerde haar nieuwe huisvesting in Berkel en Rodenrijs. Het ontwerp voor het kantoor is samen met Heembouw geheel vanuit een circulaire, duurzame en gezonde gedachte ontworpen. Hierbij werd zoveel mogelijk gebruik gemaakt van circulaire en/of biobased bouwmaterialen. TRILUX ontwierp samen met de architect een gedegen lichtplan, van eerst schets tot realisatie.
Kladblaadje
“Ja het was nog net geen bierviltje”, grapt James Bosschart Key Accountmanager van TRILUX. Dit project is begonnen aan de tekentafel. De geprinte bouwtekeningen van het drie verdiepingen tellende gebouw werden al snel ingekleurd met lijntjes, stipjes en streepjes. “Als ik architectonische lichtplannen realiseer in samenwerking met de eindklant en architect, werkt dat voor mij het best. De ideeën die ik heb, toets ik bij de klant en op basis van deze feedback teken ik in eerste instantie het lichtplan op papier uit samen met onze lighting designer.”
Presentatie
“Zodra het plan dan klaar is op papier, gaan we werken richting een presentatie voor de eindklant in de vorm van een armaturenboek en digitale schetsen”, gaat James verder. “Want zodra wij de wensen van de klant juist hebben geïnterpreteerd gaan we verder met het lichttechnisch ontwerp in onze ontwerpsoftware. Dat hebben we in het geval van het nieuwe Heembouw volledig in 3D uitgewerkt, zodat de klant ook écht een gevoel krijgt bij de geboden oplossing. Dat is zeker met dergelijke architectonische projecten een extra meerwaarde.”
Richting en wens
Gelukkig was de richting van de eindklant duidelijk. Industrieel en onderscheidend waren de aandachtspunten. “Zo is ook hier gewerkt met een open bouwkundig plafond, waardoor je al snel in de richting van gependelde verlichting gaat. In de algemene zones hebben we dan ook onze lichtlijnen in zwarte armatuurbehuizing met speciale kantooroptieken toegepast. Dit zorgt voor een robuuste en industriële aanblik. Boven de werkplekken is gekozen voor gependelde armaturen met een lage verblinding en minimale schaduwvorming. Perfect licht voor geconcentreerd werk.”
Hergebruikte materialen
Een échte eye-catcher in de project zijn de hergebruikte armaturen in de algemene ruimte op de benedenverdieping. “De vraag naar het ombouwen van bestaande armatuurconstructies naar LED krijgen wij steeds vaker”, gaat James verder. “Meestal zijn dat oerdegelijke armaturen die nog prima een tweede ronde meekunnen. In de meeste gevallen is dat voor ons dan ook geen probleem. Zo hebben wij bij Heembouw bijvoorbeeld straatarmaturen uit de Breestraat Leiden voorzien van de nieuwste LED-techniek, waarmee ze een tweede leven in het nieuwe kantoor van Heembouw in Berkel en Rodenrijs krijgen.”
In de nieuwe huisvesting komen de ambities van Heembouw op het gebied van ontwerp en realisatie van duurzame en gezonde kantoren samen. Het is een showcase én proefcase voor de verdere ontwikkeling van de circulaire ontwerp principes, waarin Heembouw als ontwerpende bouwer met Heembouw Architecten het voortouw neemt.