KiK-kwaliteitsborger TÜV Nederland borgt integraal Wkb-proefproject ‘kasteel Oeverhuijze’

57 grondgebonden woningen in Haverleij, Den Bosch
logo
Stichting KiK
Adres
Burgemeester van Reenensingel 101
2803 PA Gouda
Contact
Stichting KiK
Telefoon
E-mail
Website

KiK-kwaliteitsborger TÜV Nederland is samen met de gemeente Den Bosch, Bouwbedrijf Berghege en BPD Gebiedsontwikkeling gestart met het integrale Wkb-proefproject kasteel Oeverhuijze. Het proefproject valt onder de vlag van het ambassadeursnetwerk Den Bosch. Een bijzonder project, dat is het. Kasteel Oeverhuijze, het woord zegt het al, is een kasteel in Haverleij, een kastelenlandschap midden in de natuur aan de Maas.

Kasteel Oeverhuijze

Kasteel Oeverhuijze bestaat uit 57 grondgebonden woningen, een appartementengebouw met 12 appartementen en 2 penthouses. Het proefproject heeft betrekking op de 57 grondgebonden woningen (gevolgklasse 1). Harold Verkuijlen, coördinator Bouwkwaliteit bij TÜV, is de kwaliteitsborger voor het proefproject. Wij zijn benieuwd naar zijn ervaringen in dit proefproject met KiK.

Harold Verkuijlen, coördinator Bouwkwaliteit bij TÜV

Hoe ben jij, is TÜV, betrokken geraakt bij dit bijzondere project?

“Wij benaderen actief aannemers voor proefprojecten. Zo ook Bouwbedrijf Berghege. Het bedrijf zag kansen om te oefenen met de Wet kwaliteitsborging voor het bouwen (Wkb) met dit bouwproject. En ook de gemeente Den Bosch en BPD Gebiedsontwikkeling waren geïnteresseerd. We besloten samen dit project te doen en aan te sluiten bij het ambassadeursnetwerk Den Bosch om kennis en ervaring te kunnen uitwisselen.

We kwamen maanden geleden al in gesprek Diane Nijbroek van de gemeente en het ambassadeursnetwerk Den Bosch. De gemeente heeft al enkele Wkb-proefprojecten gedaan en wilde graag nog meer ervaring opdoen. Bij de besprekingen met de gemeente waren ook de plantoetser en toezichthouder van de gemeente. Zij zijn benieuwd hoe het werken onder de Wkb verloopt, hoe er naar het plan wordt gekeken en hoe op de bouwplaats wordt gecontroleerd.”

Een kasteel, dat is bijzonder. Is er nog meer opmerkelijks te noemen?

“Jazeker, in overleg met de aannemer besloten we dat we in dit project gaan kijken of we met 3D-BIM-modellen onze controles kunnen doen. Op de bouwplaats blijven het overigens wel 2D-tekeningen. Je zou zelfs nog met een virtuele bril op de bouwplaats kunnen inspecteren. Deze nieuwe aanpak is nog in de onderzoeksfase.”

Wat is de toegevoegde waarde van zo’n ambassadeursnetwerk?

“Een ambassadeursnetwerk bestaat uit een ambassadeursgemeente, een aantal omringende gemeenten, aannemers en kwaliteitsborgers. Het ambassadeursnetwerk zorgt ervoor dat proefprojecten starten, verdeeld over verschillende soorten gebouwen binnen gevolgklasse 1. Alle kwaliteitsborgers, aannemers en andere betrokkenen kunnen deelnemen aan een netwerk. Omliggende gemeenten en andere geïnteresseerden kijken mee bij de proefprojecten. En waar mogelijk gaan ze ook zelf met nieuwe proefprojecten aan de slag.

Ook de WkbCampus levert haar bijdrage aan de ambassadeursnetwerken. Zo maakte Jaap Kolk van de WkbCampus het projectplan voor het proefproject. Dit helpt ons om de afspraken binnen Wkb-proefprojecten vooraf vast te leggen, maar ook bij het leren en samenwerken.”

Lees meer over dit project op de KiK-website.


Gepubliceerd op30 januari 2023 om 0:00