Maastricht Aachen Airport, Maastricht

Maastricht Aachen airport compleet vernieuwd.

Maastricht Aachen Airport had een stevige make-over nodig. Het gebouw was verre van iconisch aan de buitenkant en binnen hadden reizigers moeite om de weg naar de gates te vinden. In minder dan een jaar tijd werd de terminal helemaal omgebouwd, terwijl het vliegveld op volle capaciteit bleef draaien.

In het project, een samenwerking tussen TRILUX en architectenbureau Phideas, speelt verlichting een belangrijke functionele rol in veiligheid, wayfinding en doorstroming van passagiers. Maar ook esthetisch is Maastricht Aachen Airport een verlicht pareltje geworden. “Er komen massa’s mensen binnen in een hele korte tijdsspan. Ze moeten op zo’n manier gestuurd worden dat ze zich niet opgehokt voelen en dat ze weten waar ze naartoe moeten”, vertelt interieurarchitect Gita Ries (Phideas).


De verlichting ondersteunt de verschillende zones die ieder hun eigen ritme en sfeer uitstralen. Grote laag hangende pendelverlichting met warm licht in de wachtruimte, waar huiselijkheid en comfort voorop staat. Terwijl in de loopzones de verlichting de route ondersteunt. Twee lijnen verlichting die over de hele lengte van het vliegveld strekken begeleiden de reiziger van de centrale ingang helemaal tot aan de vertrekhallen.

Verschillende kleurintensiteiten zijn gebruikt om ervoor te zorgen dat reizigers het doorkruisen van het vliegveld zo prettig mogelijk ervaren. Zoals zachter licht bij de check-in balie voor een comfortabele atmosfeer.


“We hadden de vrijheid om één holistisch concept met een kloppend lichtplan te maken dat ook aansloot bij de architectuur van het gebouw”, vertelt Sabine Brünner (TRILUX). “Het draait niet alleen om hoeveel lumen en welke lichtkleur. Het is essentieel dat je de juiste lichtdistributie hebt voor iedere afzonderlijke situatie. Dat is voor een café heel anders dan de centrale hal. Samen met de architect en andere partijen konden we een compleet plaatje creëren.”

Gepubliceerd op4 november 2020 om 12:07