Nieuwbouw Havep Goirle

UITGEVOERD IN CLT

Voor de nieuwbouw van het kantoor van Havep in Goirle is gekozen voor CLT.

Cross Laminated Timber is een modern houtproduct dat snel en licht bouwen mogelijk maakt. CLT is lichter dan baksteen of beton en laat zich -door de geprefabriceerde houten delen die eenvoudig te koppelen zijn- gemakkelijk verwerken. De CLT-bouwmethode wordt in Zuid-Europa, Oostenrijk en Zwitserland al jarenlang toegepast. Duitsland volgde een aantal jaar geleden en sinds dit jaar neemt het aantal CLT-projecten ook in Nederland een vlucht. Dat heeft niet alleen te maken met de eenvoudige verwerking, maar ook met het duurzame karakter en de mogelijkheid om circulair te bouwen.

AKOESTISCHE OPLOSSINGEN

CLT is een fantastische nieuwe bouwmethode die perfect in de denkwijze van het bouwen van nu past. De kruislings verlijmde platen worden haaks op elkaar verlijmd waardoor de werking uit het hout wordt gehaald en een sterk constructief bouwmateriaal ontstaat. Een van de aandachtspunten van deze manier van bouwen is de akoestiek. Omdat de constructie relatief licht is, bestaat de kans op ongewenst contactgeluid. In het Bouwbesluit zijn hierover eisen opgenomen voor nieuwbouw, maar deze voldoen niet altijd aan de wensen van de gemiddelde gebruiker. Zij hebben een hogere verwachting van de akoestische situatie. Ook om de bouwbesluiteisen voor nieuwbouw te behalen, zullen maatregelen genomen moeten worden.

Gelukkig heeft ISMT daar specifieke oplossingen voor. Een van de oplossingen, die wij ook voor dit project hebben ingezet is Isolgomma Highmat, een combinatie van rubberen stroken in een plaat van polyestervezel. De panelen zijn eenvoudig en snel te verleggen en realiseren een optimale contactgeluidsreductie. De perfecte oplossing voor zowel CLT-bouw als transformatie/- renovatieprojecten waarin ook houten vloeren met een lage massa zijn verwerkt

Daarnaast is er voor de beganegrondvloer gekozen om Isolgomma Roll toe te passen i.c.m. vloerverwarming om ongewenst flankerend geluid naar de verdiepingen te reduceren.

Beiden akoestische isolaties zijn vakkundig verwerkt door vloerenbedrijf van Rijbroek uit Uden en hebben we in onderstaande video vastgelegd.

https://www.youtube.com/watch?v=DOBjPf2f3bo

AKOESTISCH PRESTATIERAPPORTOok in dit project hebben wij voorafgaand met de betrokken partijen naar de opbouwmogelijkheden gekeken voor en optimaal mogelijk akoestisch resultaat. Daarbij is ook meegenomen dat de plafonds niet afgewerkt of verlaagd zouden worden, om zo het duurzame karakter van de bouwstijl te benadrukken. Uiteindelijk zijn we in ons akoestisch prestatierapport tot de volgende opbouw gekomen voor de CLT verdiepingvloeren, die voldeet aan de eisen en wensen:

  • 50mm anhydriet dekvloer
  • PE folie
  • 20mm Isolgomma Higmat
  • 30mm anhydriet uitvullaag
  • 240mm CLT constructievloer


Meer weten wat wij voor uw (CLT) project kunnen betekenen? Bel of mail ons en wij vertellen u er graag meer over.

Gepubliceerd op4 april 2022 om 0:00