Nieuwe behandellocatie radiotherapiegroep in apeldoorn

Vanaf september 2020 biedt Radiotherapiegroep bestralingsbehandelingen aan in haar nieuwe locatie in Apeldoorn. Het gebouw, met een oppervlakte van bijna 1.000 vierkante meter bevindt zich aan de achterzijde van het Gelre ziekenhuizen. De architectuur van het gebouw - naar ontwerp van architectenbureau Bureau Berndsen - is gebaseerd op de Veluwse natuur. De groene gevel en groene daken geven het geheel een duurzame én natuurlijke uitstraling

Modern bestralingsinstituut met natuurlijke uitstraling

Het gebouw geeft onderdak aan een aantal spreek- en onderzoekkamers, een back office en twee bestralingsbunkers. Om de röntgenstraling tegen te kunnen houden zijn de wanden van de bestralingsbunkers 1,9 meter dik en heeft het dak een dikte van maar liefst 2,6 meter. Binnen het ontwerp, geïnspireerd op het Veluws landschap, is er veel nadruk gelegd op de toepassing van veel licht en natuurlijke begroeiing. Het gebouw vormt met de houten materialisering, groene gevel en groene daken eenheid met de natuur. Het bestralingscentrum is ingericht volgens de filosofie van Healing Environment. Deze filosofie gaat er vanuit dat de architectuur en inrichting een positieve bijdrage leveren aan de gezondheid en het herstel van de patiënt.


Het hele jaar groen

De SemperGreenwall Outdoor beslaat een oppervlakte van bijna 400 m2 en is rondom het gebouw aangebracht. De SemperGreenwall is een modulair gevelsysteem dat bestaat uit Flexipanels. De voorbegroeide panels zijn zo ontworpen dat ze volledig vrij naar ontwerp inzetbaar zijn. De beplanting van de groene gevel bestaat uit een zorgvuldig geselecteerde outdoor plantenmix. De SemperGreenwall is voorzien van een web-based Plant Care System, dat bestaat uit een volledig automatisch gestuurd irrigatiesysteem dat ervoor zorgt dat de beplanting op een gedoseerde wijze van de benodigde water en voedingsstoffen wordt voorzien. Het Plant Care System is ook uitgerust met een vorstbeveiliging dat ervoor zorgt dat de beplanting tijdens koude wintermaanden beschermd wordt tegen kans op vorstschade.


Toegepast product: SemperGreenwall Outdoor & Groendak systeem

Architect: Bureau Berndsen

Aannemer: Hegeman - Nijverdal


Gepubliceerd op18 januari 2022 om 0:00