Schoenfabriek, Oisterwijk

Schoenfabriek

De Schoenfabriek is, zoals de naam al doet vermoeden, een voormalige schoenfabriek in Oisterwijk. De in 1953 door de gebroeders Puts gebouwde fabriek is getransformeerd tot een nieuwe, inspirerende werkplek die plaats biedt aan verschillende bedrijven. Het pand is volledig gestript, maar tegelijkertijd zijn de karakteristieke eigenschappen behouden.

Architectonisch lichtplan

Het lichtplan komt uit de koker van TRILUX. Lichtadviseur James Bosschart praat vol trots over dit project: “We hebben hier écht mogen uitpakken op het gebied van esthetiek en dat is terug te zien in het totaalplaatje.” Wat opvalt is dat de oude structuren van het pand bewaard zijn gebleven, en dat geeft uitdagingen voor het lichtplan. “Omdat de hoge en open plafonds in takt bleven, heb je beperkingen op het gebied van de verlichting”, gaat James verder. “Door het ontbreken van de systeem- of klimaatplafonds ben je daardoor genoodzaakt om de verlichting te gaan pendelen. Dat hebben we hier dan ook gedaan.”


Spanningsrails en pendelarmaturen

“Samen met de eindgebruiker en investeerder hebben we ervoor gekozen om in de basis te werken met spanningsrails en spots”, gaat James verder. “Deze vorm van verlichten wordt toegepast in de algemene zones, zoals de gangen. Door gebruik te maken van zwarte rails en zwarte spots wordt het industriële effect extra gestimuleerd.”

James vertelt: “Boven de bureaus is daarentegen gekozen voor pendelarmaturen conform de normen voor werkplekverlichting en verblinding (UGR<19). Door de homogene lichtspreiding van dit type armaturen is hinderlijke schaduw en verblinding uitgesloten. Dat zorgt voor een prettige en comfortable werksfeer.”


Kers op de taart

“Uiteindelijk zijn wij pas tevreden als onze klant tevreden is”, aldus James. “Dat is hier zeker het geval. Dan ben ik persoonlijk nog eens extra trots omdat dit soort projecten toch de kers op de taart zijn. Als er wordt uitgepakt op het gebied van licht, esthetiek en architectuur dan gaat mijn hart toch altijd sneller kloppen. Dit zijn geweldige projecten om te begeleiden in samenwerking met alle betrokken bouwpartners.”

Gepubliceerd op4 november 2020 om 12:07