1,5 miljoen woningen verduurzamen? Hybride route logischer dan wijkgerichte aanpak
Via een wijkgerichte aanpak moeten in 2030 circa 1,5 miljoen woningen gasloos zijn. Uit recente berichtgeving blijkt dat deze methode op veel weerstand stuit. Een hybride route voor het verduurzamen van woningen en gebouwen ligt meer voor de hand.
Wijkgerichte aanpak
Met de rug tegen de muur, zo wordt de wijkgerichte aanpak ervaren. Niet voor niets heeft de Rekenkamer de aanpak in mei 2020 gefileerd. Het lijkt tijd voor een andere methodiek die woningeigenaren de regie teruggeeft.
Gasloze illusie
Waarom meteen volledig afstappen van het gas? Het is duur en voor de gemiddelde Nederlander niet betaalbaar. De verwachting is dat daar de komende jaren weinig aan verandert. Het CBS laat tevens zien dat er nog weinig woningen gasloos zijn gemaakt én ook de vijf grote bouwbedrijven hebben aangegeven te twijfelen over de haalbaarheid van de doelstelling.
Laaghangend fruit
Een hybride route kan waarschijnlijk op meer draagvlak rekenen omdat de investering wordt verspreid over meerdere jaren. Bovendien kun je eerst beginnen met het laaghangende fruit: dakisolatie bespaart gemiddeld € 700 per jaar. Warmteterugwinning uit douchewater bespaart 20 tot 40%. Produceer warm water of stroom via zonnecollectoren of zonnepanelen. Of verwarm de woning met lage temperatuur afgiftesystemen en plaats overal led-verlichting. Hierdoor reduceer je de energievraag aanzienlijk, verhoog je het comfort én maak je de woning stap voor stap gereed voor de warmtepomp.
Inclusieve verduurzaming
Verduurzamen ja, maar wel met behoud of juist meer comfort. Anno 2021 is dit geen paradox meer. De techniek heeft een enorme sprong gemaakt. Douche-warmtewisselaars in badkamers vergroten het comfort en besparen energie. Het binnenklimaat in de bestaande bouw verbeteren? Kies voor (droogbouw) vloerverwarming, wandverwarming, plafondkoeling en decentrale ventilatie met wtw. Thermische accu’s voor zonne-energie houden hun warmte zo goed vast dat je een etmaal kunt overbruggen om vervolgens weer door ze zon geladen te worden.
Hybride route
Die warmtepomp is prima, maar zorg eerst dat je de warmte- en tapwatervraag reduceert. Dat noemen we de hybride route. Technea helpt installatiebedrijven en adviesbureaus om daarbij slimme keuzes te maken. Het bedrijf heeft ruim 20 jaar ervaring met duurzame installatietechnieken en onderzoekt per situatie de optimale route om bestaande verwarmingsinstallaties te verduurzamen. In veel gevallen blijft de gasketel eerst nog even hangen, maar wordt er in stappen uit gefaseerd.
installateurs en adviseurs kunnen bij Technea terecht voor alle vragen over en leveren van installatiecomponenten zoals warmtepompen, zonthermische systemen, pv-installaties, buffers en boilers, douche-wtw’s en afgiftesystemen.