Deel deze spotlight

Circulair materiaalgebruik, speerpunt voor hedendaagse toepassingen in de bouw.

Tekst
BeeldKokosystems bv

‘Circulair’ is bijna een keurmerk geworden. Nagenoeg elke gemeente, provincie, bouwonderneming en architect is er mee bezig. Met de natuur als uitvinder van circulaire processen, is het dan ook niet zo gek dat er gekeken wordt naar hoe recyclebare en duurzame materialen ingezet kunnen worden. Zeker wanneer het eindproduct ook nog vaak in een groen landschap te vinden is.

Een partij die volop bezig is om een functionele bouwkundige inpassing een natuurlijke esthetische uitstraling te geven én deze ook circulair en duurzaam te bouwen, is Kokosystems. Het van origine Westlandse bedrijf, produceert en levert turn-key oplossingen voor diverse geluidsuitdagingen in de zakelijke en particuliere sector. Arjan Kick, projectmanager bij Kokosystems, vertelt: “Wij ontwikkelen ‘groene geluidsschermen’ die niet alleen een esthetische maar ook circulaire en ecologische meerwaarde hebben. Daarmee scoren wij erg hoog in EMVI-aanbestedingstrajecten.”

Materiaalgebruik

“Voor onze Kokowall® geluidsschermen maken we gebruik van de hernieuwbare grondstof kokosvezel, gerecycled kunststof voor de buizen en recyclebaar staal als duurzaam materiaal. De buitenzijde van de schermen wordt afgewerkt met kokosvezels die de ideale aanhechting biedt voor diverse soorten klimplanten. Daardoor heeft het een zeer hoge acceptatiewaarde bij bewoners in woonwijken en langs (spoor)wegen.”

Diversiteit

“Elk project in elke omgeving is anders, dus vaak is het maatwerk,” zegt Kick. “We kunnen voor elke situatie een passende geluidswerende oplossing bieden, omdat we alles in eigen beheer maken. We begeleiden, adviseren, engineren en voeren uit. Doordat het Kokowall® Geluidsscherm modulair is opgebouwd, kan het in elke gewenste afmeting, kleurstelling of opstelling gerealiseerd worden. En dat in een relatief korte bouwtijd.” Kick noemt enkele projecten als voorbeeld: “Zo hebben we in opdracht van de Stichting Beheer Begraafplaatsen van de Hervormde Gemeente Katwijk aan Zee een geluidsscherm van H=3,0m gebouwd langs de begraafplaats Duinrust. Hierbij is door de landschapsarchitect een ruime variëteit aan klimplanten toegepast. Zie tevens de foto aan de bovenzijde van de pagina. In opdracht van de Gemeente Utrecht hebben we dit voorjaar nog een geluidsscherm geplaatst ten behoeve van de Brandweerkazerne Voordorp te Utrecht. Het scherm van 50 meter lang en 2,5 meter hoog, is niet alleen erg fraai maar de omwonenden ervaren aanzienlijk minder geluidsoverlast. Bij de fietsenfabriek van Gazelle in Dieren hebben we ook een geluidsscherm van H=4,0m geplaatst tegen de hinder van vrachtwagens ten behoeve van de omwonenden. De architect heeft hierbij het scherm zo ontworpen dat deze mooi met een schuine lijn omhoog loopt. Een nieuwe trend waarmee wij steeds vaker werken is de stalen frames uitgevoerd in Cortenstaal, dit past goed bij de kokosvezels en geeft een extra natuurlijke en robuuste uitstraling!”.

Duurzame bedrijfsvoering

De productie van de geluidsscherm elementen vindt geheel in eigen fabriek plaats in Poeldijk, van korrels kunststof tot eindproduct. In juni heeft Kokosystems 700st. zonnepanelen laten plaatsen welke op dit moment bijdragen aan een duurzaam en een zo goed als energie neutraal productieproces. De bedoeling is dat er volgend jaar nogmaals 450st. bij worden geplaatst zodat het productieproces volledig energie neutraal wordt. Daarnaast is Kokosystems aangesloten bij NL Greenlabel en heeft het product het A-label waarbij de bedrijfsvoering en het product volledig zijn doorgelicht en voldoen aan de gestelde duurzame eisen.

Voor meer informatie kunt u kijken op www.kokosystems.nl

Tekst: Susan Peek in samenwerking met Kokosystems BV

Gepubliceerd op26 november 2019 om 8:36