Deel deze spotlight

De buitenruimte in balans dankzij biodynamisch licht

Tekst
BeeldAvalite

Buitenverlichting draait steeds meer om het vinden van de juiste balans. De balans tussen duurzaamheid en veiligheid bijvoorbeeld. Maar ook de balans tussen aangenaam licht voor zowel mens als dier krijgt steeds meer aandacht in de utiliteitsbouw. Biodynamisch licht is een innovatief antwoord op deze marktbehoefte, volgens Nick Hommen van Avalite.

“Biodynamisch licht maakt het mogelijk om automatisch te variëren met de intensiteit en kleur van het licht. Zo is er vroeg in de avond het comfortabele witte licht waar mensen zich veilig en comfortabel bij voelen. En naarmate de nacht valt, verandert dit in energiezuinig amberkleurig licht. Een lichtkleur die minder storend is voor dieren, zoals vleermuizen.”

'Biodynamische verlichting zorgt voor de juiste balans tussen mens- en diervriendelijke verlichting.'

“Op het gebied van biodynamisch licht profiteren we volop van de kennis en ervaring die we opdoen in de openbare verlichting. In deze sector zijn we al enige jaren bezig met deze technologie. Zo wordt straatverlichting steeds beter afgestemd op het welzijn van zowel mens als dier. De vleermuisvriendelijke verlichting van ons merk Ghisamestieri is hier een mooi tastbaar resultaat van.”

Stijlvol qua licht en armatuur

Nick: “Naast biodynamisch licht blijven we in de utiliteitsbouw natuurlijk focussen op esthetische lichtoplossingen. Bijvoorbeeld hoe ontwerpen extra geaccentueerd kunnen worden. Led verlichting leent zich hier uitstekend voor, omdat het heel makkelijk te sturen licht is. Je kunt heel gericht bepaalde vormen uitlichten en versterken, zodat het gebouw ’s avonds prachtig tot leven komt.”

“Om de gebouwen nog meer karakter te kunnen geven, hebben we de producten van het Italiaanse Ghisamestieri in ons assortiment. Dit designmerk heeft een brede range armaturen, van klassiek tot modern. Stuk voor stuk zijn ze vormgegeven in nauwe samenwerking met architecten en ontwerpers.”

Tekst | Fotografie: Avalite

Gepubliceerd op15 november 2019 om 9:16