De wereld verandert en de KKTC verandert mee
De KOMO Kwaliteits- en Toetsingscommissie (KKTC) heeft een nieuwe voorzitter. Elphi Nelissen neemt het stokje over van Jos Lichtenberg. Het voorzitterschap van de KKTC is een serieuze aangelegenheid. De KKTC toetst of een certificatieregeling van KOMO voldoet aan de eisen van KOMO en de afspraken die met de licentienemers (certificatie-instellingen die een licentieovereenkomst hebben met KOMO) zijn gemaakt. De aansluiting bij de regelgeving is daar onderdeel van.
Jos Lichtenberg legde de nadruk op innovatie als onderdeel van zijn voorzitterschap. Wij zijn benieuwd naar de rode draad van Elphi Nelissen tijdens haar voorzitterschap van de KKTC en van de Wkb Toetsingscommissie.
Elphi Nelissen, voorzitter KKTC en Wkb-TC
Ingeluid – Elphi Nelissen
Elphi Nelissen heeft haar sporen verdiend als deskundige in duurzaam bouwen en circulariteit en was onder andere hoogleraar en decaan aan faculteit Bouwkunde van de TU Eindhoven. Daarnaast vervulde zij diverse andere functies, zoals voorzitter transitieteam circulaire bouweconomie.
" We moeten opletten niet te verzanden in regels en formaliteiten. " ELPHI NELISSEN
Hoe kijkt u aan tegen uw rol binnen de KKTC? Waar legt u het accent op?
“Elphi Nelissen: Voor mij is het belangrijk om het uiteindelijke doel voor ogen te hebben en te houden. De intentie is de kwaliteit van de gebouwde omgeving verbeteren of minimaal in stand te houden. We moeten daarbij opletten niet te verzanden in regels en formaliteiten. Afspraken en procedures horen er zeker bij. En voor iedereen moet hetzelfde gelden. Maar de regels moeten niet in de weg staan van ambities als innovatie.
Ik streef ernaar elkaar regelmatig te ontmoeten. Dat hoeft niet elke keer live, maar toch. Jos Lichtenberg heeft veel digitaal moeten vergaderen met de KKTC vanwege de corona epidemie. Gelukkig kan een fysieke bijeenkomst nu weer.”
De bouw en infra is volop in beweging. Niet alleen klimaat, innovatie, digitalisering, industrialisering, woonconcepten, stikstofproblematiek, energiecrisis, maar ook de komst van de Wet kwaliteitsborging voor het bouwen (Wkb). Hoe beïnvloedt bijvoorbeeld de Wkb het werk van de KKTC?
“Zodra de Wkb ingaat, is het noodzakelijk dat kwaliteitsregelingen/BRL’en goed op elkaar en het Besluit bouwwerken leefomgeving (Bbl) zijn afgestemd. De feitelijk gerealiseerde kwaliteit in alle bouwfases vastleggen is zinvol en waarschijnlijk rendabeler. Je kunt daarmee de daadwerkelijke kwaliteit van het bouwwerk, ook wel de as-built kwaliteit, de materialen en de ontwikkeling ervan goed aantonen en daarmee kostbare fouten voorkomen. De aanpassing van KOMO-BRL’en die daarvoor nodig is, is in volle gang. De afstemming daarover levert de KKTC momenteel aardig wat werk. Maar zodra dat gereed is kun je er zeer effectief en efficiënt gebruik van maken en hoef je het niet steeds weer opnieuw aan te tonen.”
Lees het hele artikel op de KOMO-website.