Deel deze spotlight

Hodes Huisvesting maakt kant-en-klare woningen onder KOMO-certificaat

TekstCeciel Butterhoff
BeeldKOMO

KOMO reisde af naar Hodes Huisvesting in Goor om het productieproces van een van de eerste kant-en-klare woningen onder het KOMO-certificaat met eigen ogen te aanschouwen. Het bedrijf is gespecialiseerd in circulair en modulair bouwen in hout. De kant-en-klare woningen zijn KOMO-gecertificeerd op basis van de beoordelingsrichtlijn 0903-1. Het is voor het eerst dat een typegoedkeuring is toegekend in Nederland. De certificering is het resultaat van de pilot ‘Type goedkeuring modulaire woningen’.

Eerste type modulaire woningen met nieuwe productielijn

De eerste kant-en-klare woningen onder het KOMO-certificaat op basis van de beoordelingsrichtlijn 0903-1 komen uit de fabrieken van Barli, Daiwa Modular House Europe, De Groot Vroomshoop, Hodes Huisvesting, Startblock en Ursem Modulaire Bouwsystemen. Het is voor het eerst dat een typegoedkeuring is toegekend in Nederland. De certificering is het resultaat van de pilot ‘Type goedkeuring modulaire woningen’ waarbij BZK, certificatie-instellingen SKH en SKG-IKOB, het Expertisecentrum Flexwonen (projectleider van het project), KiK-kwaliteitsborgers PlanGarant en gBou. en de zes fabrikanten zijn betrokken. Zowel de Wkb als de enorme bouwopgave waren aanleiding voor de pilot en de certificering.

We reisden af naar Hodes Huisvesting in Goor om het productieproces van zo’n woning met eigen ogen te aanschouwen. Het bedrijf is gespecialiseerd in circulair en modulair bouwen in hout. Erwin Knoop, KAM-coördinator, en Erwin Slagboom, commercieel manager, leiden ons rond.

Nieuwe productielijn

In de modulefabriek aangekomen valt meteen op dat hier gestructureerd en gestroomlijnd wordt gewerkt. De hal van 7.500 m2 ziet er schoon en opgeruimd uit. Met enige trots licht Erwin Knoop het nieuwe productieproces toe: “De casco’s bouwen we op in een lijn van 6 stations. Dat is nieuw en uniek. In station 1 maken we de betonvloer. De mover brengt de betonnen vloer naar de volgende ruimte waar we in de opeenvolgende vijf stations de casco-afbouw voltooien. Via QR-codes en belijning weet de mover exact waar hij heen moet. De materialen zijn per station opgesteld. Na het laatste station zorgen co-makers voor de afbouw van de woningen. Denk hierbij aan het plaatsen van de keuken, badkamer et cetera. De kant-en-klare woning wordt uiteindelijk geplaatst op een dieplader die de woning naar de plaats van bestemming brengt.

Streven naar 40 woningen per week

“We hebben de nieuwe productielijn het afgelopen jaar ontwikkeld en deze is sinds oktober 2023 operationeel. Op dit moment komen er 20 complete woningen per week van de band”, aldus Erwin Slagboom. “Ons streven is 40 stuks.

Leveranciers en co-makers zijn allemaal in de buurt van onze fabriek gevestigd. Dat komt een goede communicatie en besparing van vervoerskosten en vervoerstijd ten goede en daarmee de duurzaamheid. We zijn er trots op dat we met deze productielijn een kwaliteitsslag hebben gemaakt die past bij de eisen die de BRL 0903-1 aan de conceptwoningen stelt.”

Op de terugweg passeren we een dieplader voorzien van een kant-en-klare woning. Zou die van Hodes Huisvesting zijn?

Lees het hele artikel op de KOMO-website

Gepubliceerd op9 oktober 2024 om 0:00