Hyatt Regency Hotel Amsterdam. Fotocredits: Wouter van der Sar
Deel deze spotlight

Hoe kan biophilic design worden geïntegreerd in architectuur?

TekstSempergreen
BeeldWouter van der Sar

De term ‘Biophilic design’ werd voor het eerst geïntroduceerd in de jaren tachtig. Het woord biophilia betekent ‘liefde voor het leven’. Als term in de architectuur staat het voor het vergroten van de connectie tussen mens en natuur. Onderzoek toont aan dat een omgeving waar mens in contact staat met natuur een positief effect heeft op de gezondheid en verlaging van stress. Er worden daarom manieren ontdekt waarop natuurlijke elementen in de gebouwde omgeving geïntegreerd kan worden.

Beïnvloeding van zintuigen

Bij het implementeren van biophilic design in de gebouwde omgeving gaat het om zintuigelijke waarnemingen die een positieve invloed hebben op je algemeen welzijn. De toepassing van levende planten, water, daglicht en natuurlijke bouwmaterialen zorgen voor meer connectie met de natuur. Maar ook uitzicht op natuur en plekken die beschutting bieden, kunnen de zintuigen positief prikkelen. Een andere optie is het nabootsen van een natuurlijke omgeving. Hierin speelt kleurgebruik een grote rol in de beleving. Natuurlijke kleuren, zoals groen, bruin en oranje kunnen hetzelfde gevoel geven als een echt natuurlijke omgeving. Een van de eerste bedrijven die het belang van kleuren inzag was Philips toen ze ontdekten dat het blootstellen van mensen aan natuurlijk zonlicht, gedurende 15 minuten per dag, het humeur en energieniveau aanzienlijk kon verbeteren. Ze ontwikkelden een blauwe lamp die dezelfde energie geeft als helder daglicht.

Hoe kun je biophilic design implementeren in gebouwen?

Biophilic design kan op meerdere manieren worden geïmplementeerd. Zo kan het interieur en exterieur van een gebouw voorzien worden van natuurlijke materialen. Ook op grotere schaal, zoals stedenbouw, kan in het ontwerpen van de openbare ruimte rekening gehouden worden met de aantrekkingskracht van de natuur. Als mensen wordt gevraagd een voorbeeld te geven van wat ze mooi vinden, komt architectuur bijna altijd ter sprake. Architectuur kan worden gebruikt om positieve emoties bij mensen op te roepen en hun gevoel van welzijn te vergroten.

Afhankelijk van de omgeving en grootte van het project, kan er variatie zijn in welke biofiele voordelen meer urgentie hebben. Daglicht is bijvoorbeeld vooral belangrijk voor het brein, humeur en nachtrust van mensen. Het zien en horen van water heeft voornamelijk effect op de mentale gezondheid en een gevoel van rust. Planten zijn onder andere geschikt voor het verminderen van stress en verbeteren de luchtkwaliteit van de omgeving. Omdat luchtkwaliteit tegenwoordig erg belangrijk is, worden plantenwanden steeds populairder. Zowel buiten als binnen, je ziet ze overal opduiken. In kantoorgebouwen, horeca gelegenheden, hotels en woningen zijn ze erg trendy. Het is een onderhoudsarme toevoeging aan elk gebouw dat een mooi, gezond vleugje natuur geeft zonder veel ruimte in beslag te nemen.

Bij stedenbouw kan ook veel bereikt worden als er rekening gehouden wordt met biofiel ontwerp. Door ook hier natuurlijke elementen toe te passen kan op verschillende manieren de gezondheid van de stad geoptimaliseerd worden. Voorbeelden hiervan zijn het plaatsen van bomen, planten, vijvers, groene daken en groene gevels. Hiermee wordt het milieu in de stad verbetert. Een groene omgeving zorgt voor waarde toevoeging waardoor er economische groei voor de gemeenten ontstaat. Bovendien draagt het bij aan de verbetering van de mentale gezondheid van de samenleving.

Gepubliceerd op27 maart 2022 om 0:00